Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İzmir Emniyet'i kadınları korumak için büro amirliği kurdu

        Neşet DİŞKAYA/HABERTÜRK

        İzmir'de kadın cinayetlerini durdurmak ve kadına karşı şiddeti önlemek için Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde "Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği" kuruldu.

        Uzman polislerin görev yapacağı büronun, haklarında koruma kararı bulunan kadınları yakın takibe alacağı, tehditte bulunan kişiler hakkında izlenme kararları alabileceği belirtildi.

        CİNAYET BÜRO POLİSLERİ ÇALIŞACAK

        Kadına yönelik şiddetin her geçen yıl artması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tüm illerde, "Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği"nin kurulması için talimat verdi. Verilen talimat üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nün bünyesinde "Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği"ni kuruldu. Özellikle daha önce Cinayet ve Gasp Büro Amirliği'nde çalışan uzman polislerin görev yapacağı büroda, bu polislerin koruma kararı bulunan kadınların aldıkları tehdit derecelerine göre yakın takibe alacağı belirtildi.

        Kadına karşı işlenen şiddetle mücadelede daha etkili ve koordineli olabilmek için büro kurulduğunu belirten yetkililer, "Aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadelede daha etkin bir rol oynayacaktır. Vatandaşlarımızın bu konudaki şikayetleri için büro ile irtibata geçmeleri gerekmektedir" dedi.

        EGE'DE İLK

        Genel Müdürlüğün talimatı üzerine hemen kurulan ve Ege Bölgesi'nde ilk olduğu belirtilen "Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği"nin, koruma altında bulunan yaklaşık 7 bin kadının tüm bilgilerini mercek altına alacağı belirtildi. Büronun aynı zamanda, mahkeme kararı doğrultusunda tehditte bulunan kişi hakkında teknik takip ve izleme başlatılabileceği de bildirildi.

        KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR

        Türkye'de kadına yönelik şiddet artarken, bu durumu İzmir'de polis ve baroya yapılan başvurular da ortaya koyuyor. 2014 yılının ilk 11 aylık bölümünde, İzmir polisi 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu' çerçevesinde 7 bin 316 kişiyi 'telefonla çağırmalı' sistemle koruma altına aldığı belirtildi. Bu yıl ise rakamın daha da arttığı bildirildi. Türkiye'de 2014 yılında toplam 296 kadının öldürüldüğü bunlardan 18'inin İzmir'de bulunduğu bildirildi.

        SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

        İzmir'de kurulan Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'nde görev yapacak polis memurları öncelikle şiddet gördüğü için polise başvuran kadınları inceleme altına alacak. Onlara gelen tehdit derecelerine göre gerek duyduğunda tehdit eden kişi hakkında mahkemede dinleme ve izleme kararı aldıracak.

        155 Polis İmdat Hattı'na gelecek aile içi kadına şiddet ihbarları ise yine bu büroya yönlendirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ