Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı

        Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün MİT TIR'larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanma istemi ile mahkemeye sevk edildi. İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına karar verdi.

        Can Dündar "Üzülmeyin bu bizim için şeref madalyasıdır", Erdem Gül "Tutuklandık ama gazetecilik yapmaya devam edeceğiz" mesajlarını paylaştılar.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resmi Twitter hesabından Dündar ve Gül'ün tutuklanmasıyla ilgili "Suçu işleyenler değil de, suçun haberini yapanlar tutuklanıyorsa kimse “Türkiye’de basın özgür, yargı bağımsız ve tarafsızdır” demesin" açıklamasını yaptı.

        SİLİVRİ CEZAEVİ'NE GÖTÜRÜLDÜLER

        Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın YönetmeniCanDündarve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül, Silivri Cezaevi'ne götürüldü.

        TUTUKLAMA KARARI PROTESTO EDİLDİ

        CHP milletveklilleri ile Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yanı sıra bir grup vatandaş, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın YönetmeniCanDündarve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanma karanını protesto etti.

        Çağlayan'daki Adalet Sarayı önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar attı.Gruba, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Eren Erdem ve Hilmi Yarayıcı da destek verdi.

        Barış Yarkadaş, tutuklama kararının muhalif sesleri sindirmeye yönelik olduğunu iddia ederek, "Türkiye'nin başına Suriye üzerinden hangi belaların açılacağını hep birlikte göreceğiz. Gazeteciler bu belaları yazmasınlar, duyurmasınlar diye tutuklanıyorlar. ToplumaCanDündarve Erdem Gül üzerinden göz dağı veriliyor.CanDündarve Erdem Gül tutuklanır, onların kalemini başka gazeteciler devralır. Bunu herkesin bilmesi gerekir" dedi.

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, basın kanununa göre, basınla ilgili işlenen suçlarla ilgili 4 ay içerisinde dava açılması gerektiğini,CanDündarve Erdem Gül'ün MİT tırlarıyla ilgili haberinin Cumhuriyet Gazetesi'nde 29 Mayıs ve 12 Haziran'da yayınlandığını söyledi.

        Muhakeme yargılama şartlarının anayasaya aykırı olduğunu savunan Tanal, "Dava şartı olmayan, özel talimat ve emirlerle bir soruşturmanın başlatılması ve tutuklama kararının verilmesi hukukun katlidir" ifadelerini kullandı.

        CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'ÜN HAKİMLİĞE SEVK GEREKÇELERİ

        Can Dündar ve Erdem Gül'ün savcılık tarafından hakimliğe ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve "Silahlı törer örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri bildirildi.

        Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül, yaklaşık 5,5 ay önce başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daveti üzerine dün saat 10.45'de Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne geldi. CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda meslektaşı da iki gazeteciye destek için adliyeye geldi.

        Can Dündar, adliye girişinde yaptığı açıklamada "Bizler casus değiliz, hain değiliz, kahraman değiliz. Bizler gazeteciyiz. Burada yapılan şey de baştan sona gazetecilik faaliyetidir" dedi.

        Dündar, "Gazeteci olarak milet adına kamuyu denetlemekle görevliyiz. Bu kez karşılarında hemen sinmeye hazır gazeteciler yok. Bu kez kararlılıkla bu işi takip edecek, dik duracak, sonuna kadar arkasında duracak gazeteciler var" diye konuştu.

        ŞÜPHELİ OLARAK SORGULANDILAR

        Can Dündar ve Erdem Gül, saat 11.20 sıralarında da 'şüpheli' sıfatıyla ifade vermek üzere soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın odasına alındı. Fidan'ın odasının bulunduğu 5'nci kattaki koridor ise bu saatten sonra gazetecilere kapatıldı.

        CASUSLUK VE TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN TUTUKLANMALARI İSTENDİ

        Dündar ve Gül'ün savcılık sorguları yaklaşık 2 saat sürdü. Dündar'ın ifadesinde suçlamaları kabul etmeyerek, "35 yıllık gazeteciyim. Şu anda hakkımda yürüttüğünüz soruşturmanın mağduruyum. Zira bir basın mensubu olarak yıllardır devlet içerisindeki bu oluşumların sakıncalarından bahsettim. Adana'da MİT TIR'larının durdurulması olarak adlandırılan olay nedeni ile gazetemde attığım manşet tamamen bir gazetecilik faaliyetidir. Bunun dışında ne casusluk, ne örgüte yardım, ne de bir başka suçla kesinlikle hiçbir ilgim olamaz.Yapmış olduğum bu haber sadece gazetecilik faaliyeti kapsamındadır. Bir gazeteci olarak bu olay benim için bir haberdir. Amacım kamuoyunu uyarmak ve bilgilendirmektir. Aynı zamanda bir takım hataların önlenmesi için devletin de çıkarınadır" dediği öğrenildi.

        İfade işleminin ardından Başsavcıvekili Fidan, Dündar ve Gül'ü ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'', ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak'' ve ''silahlı örgüte üye olmak'' suçlarından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

        SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet gazetesinde, 29 Mayıs'ta MİT'e ait yardım TIR'larıyla ilgili yayımlanan fotoğraflı haber üzerine, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından, Dündar ve Gül hakkında soruşturma başlattı. Başsavcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar verdi.

        Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan'ın avukatı Muammer Cemaloğlu da 2 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Can Dündar hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ