Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye'deki Ruslar tedirgin!

        SONER ÖZCAN / ANTALYA

        Rus savaş uçağının Hatay’da hava sahasını ihlal etmesi ve düşürülmesinin ardından Antalya’da, büyük bölümü Lara ve Konyaaltı’nda yaşayan yaklaşık 40 bin Rus ve Rusça konuşan ülkelerin vatandaşlarıyla birlikte toplam 70 bin kişi tedirginlik yaşamaya başladı. Ruslar, Suriye’nin kuzeyinde başlayan krizle birlikte gerilen ilişkilerin bir an önce düzelmesini istedi.

        ‘TÜRKİYE BİZİM İKİNCİ MEMLEKETİMİZ’

        Türkiye’nin ikinci memleketleri olduğunu belirten Antalya Rus Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İrina Balcı, yaşanan krizin iki ülke vatandaşlarını da üzdüğünü söyledi.

        Bir dönem AK Parti’den belediye meclis üyesi adayı da olan Balcı, “Suriye’de bir savaş yaşanıyor. Savaş sürecinde bu tür üzücü olaylar yaşanabiliyor. Ruslardan kimse uçağımı- zın düşürülmesini kabul etmez ama yapılacak sağduyulu açıklamalar bu krizi sonlandırır. İki ülke arasında çok güçlü dostluk ve aile bağları var. Gurbette yaşayan Ruslar olarak bizim misyonumuz barışı savunmak. Yarın Rus-Ukrayna-Türk dostluk günleri düzenleyeceğiz. Etkinlikte de bu mesajı paylaşacağız” dedi.

        ‘PROVOKASYONDAN KORKUYORUZ’

        5 yıldır Antalya’da yaşayan İrina Kayar ise Rus uçağının düşürülmesi ve yapılan sert açıklamaların ardından endişeli olduklarını ifade etti.

        Kendisinin aynı zamanda Türk vatandaşı olduğunu dile getiren İrina Kayar, “Annem Antalya’da benimle yaşıyor. Çok endişeli. Her gün ‘Ne olacak?’ diye soruyor. Burada bir düzen kurduk. Evlilikler yaptık. Çocuklarımız hem Rus hem Türk vatandaşı. Benim de bir çocuğum var. İki ülke vatandaşı gerçekten birbirine çok bağlı. Bu ilişkilerin bozulmasını istemiyoruz.

        Buradaki Ruslara yönelik provokatif olaylar olmasından korkuyoruz. Antalya’da yaşamaya devam etmek istiyoruz” diye konuştu. Antalya’da Türk eşiyle kafe işleten Anastasiya Kaplan da bazı Rusların korktukları için ülkelerine dönmek istediğini kaydetti.

        Rusların panik halinde olduklarını belirten Kaplan, “Savaş çıkmasından korkuluyor. En büyük endişe Türklerin bize karşı davranışının değişmesi. Bazı arkadaş- larımız korktukları için Antalya’dan ayrılmayı düşünüyor” ifadesini kullandı. n Son

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ