Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Terör örgütü PKK'nın kuryesine 10 yıl hapis cezası

        Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, "terör örgütü PKK/KCK'da emir ve komuta içinde hareket ederek örgütün kırsal alanına eleman sağladığı" iddiasıyla tutuklu yargılanan Duyan hazır bulundu.

        Cumhuriyet savcısı, mahkemeye sunduğu mütalaasında sanığın "terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

        Sanık Duyan, mütalaaya karşı yaptığı savunmada, üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek, masum olduğunu ileri sürdü.

        Mahkeme heyeti, sanık Duyan'ı TCK'nın "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10 yıl hapisle cezalandırdı.

        "SEVGİLİNİ GÖRECEKSİN"

        Sanık Duyan, güvenlik güçlerince yürütülen çalışma sonucu geçen yıl 19 Temmuz'da Van'ın Edremit ilçesinde gözaltına alınmış, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanmıştı.

        Duyan'ın terör örgütüne götürmeye çalıştığı genç kız, emniyetteki ifadesinde nasıl kandırıldığını anlatmıştı.

        Erkek arkadaşının PKK'ya katıldığını öğrendikten sonra ona ulaşmaya çalıştığını belirten genç kız, iletişime geçtiği Duyan'ın kendisine, "Seni ona götüreceğim. Sevgilini göreceksin. Cebinde 3-4 bin dolar para olacak. Telefonun, internetin olacak. Oradan istediğiniz yere gidebilirsiniz" dediğini ifade etmişti.

        Terör örgütüne götürülmeye çalışılan diğer kişi de başka otobüsle Van'a gönderildiğini ancak mola yerinde Duyan ile karşılaştıklarını, daha sonra aynı otobüsle yola devam ettiklerini kaydetmişti.

        "PKK'NIN ADAY KAZANDIRMA BİRLİĞİ"

        Cumhuriyet Başsavcılığının davaya ilişkin iddianamesinde terör örgütü PKK'nın eleman temini için yürüttüğü faaliyetlere yer verildi.

        İddianamede, eleman temini için "aday kazandırma birliği" bulunan terör örgütünün, özellikle inşaat ve tekstil sektöründe çalışan kişileri propaganda yaparak kandırdığı vurgulandı.

        Ayrıca, vatandaşlardan zorla "vergilendirme" adı altında para toplanarak, terör örgütüne maddi yardım sağlandığı belirtilen iddianamede, şu bilgilere yer verildi:

        "Bu grupların teşkili için gerekli elemanlar yerleşik hayata alışkın militanlardan teşkil edilmeye çalışılmıştır. Yerleşik hayat sürdürmelerinden dolayı kamufle olmaları kolay milisler, şiddet eylemlerinde ön plana çıkarılmaya çalışılmaktadır. Eylemlerde kullanılması düşünülen milislerin, kısa süreli eğitimler için bağlı bulundukları örgüt mensuplarının sözde eyalet kırsal alanlarına veya yurt dışında bulunan kamplara çağrıldıkları, kırsala gittikleri sırada beraberlerinde bomba yapımında kullanılan elektronik cihazlar götürdükleri ve bu malzemelerle uzaktan kumandalı, ısıya ve ışığa duyarlı patlayıcı düzenekleri hazırlanmasına yönelik çalışmalara ivme kazandırıldığı da bilinen hususlardandır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ