Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bakanların 'it dalaşı' restleşmesi

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin haklılığını anlatırken, Rus SU-24 uçağının hava sahasını ihlal ettiğini, daha önce de ihlallerin gerçekleştiğini ve Rusya’yı defalarca angajman kurallarının uygulanacağı konusunda uyardıklarını söyledi. Çavuşoğlu, Suriye’de koalisyon güçlerinin DAEŞ’e yönelik operasyonlarına Rusya’nın da katılmasını teklif ettiklerini, ancak olumsuz yanıt verildiğini anımsattı. Çavuşoğlu, Türk ve Rus uçaklarının havada çatışmalarını önlemek için kurulmasını önerdikleri “kırmızı hat”tı hatırlatınca, Lavrov, “Siz bu hattı kullanmamayı tercih ettiniz, bize bilgi vermediniz” dedi.

        "YUNANİSTAN’I KONUŞALIM"

        Çavuşoğlu, mevkidaşına, 1 Eylül 1983 günü ABD’nin New York şehrinden Güney Kore’nin başkenti Seul’e gitmekte olan Güney Kore’ye ait yolcu uçağının Sovyet Rusya tarafından düşürülmesini hatırlattı. 269 kişinin öldüğü olayda, otomatik pilotun hatası nedeniyle uçak SSCB’nin nükleer denizaltı filosunun üzerinden geçmiş, Rus yetkililer uçağı inmeleri konusunda defalarca ikaz etmiş, pilot yolcu uçağı olduğunu söyleyince casusluk yaptığı iddiasıyla Ruslar tarafından düşürülmüştü.

        Çavuşoğlu, Kuril Adaları üzerinde gerçekleşen bu olayı anımsatınca Lavrov, “İsterseniz bunu değil Yunanistan’ı konuşalım. Sizin uçaklarınızla Yunanistan uçakları hava sahası ihlalleri konusunda sürekli karşı karşıya geliyor, it dalaşları yaşanıyor” dedi. Çavuşoğlu ise Türkiye ile Yunanistan arasında diyalog kanallarının açık olduğunu, kıta sahanlığı ve hava sahası ihlalleri konusunda sürekli görüştüklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ