Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Batman'da prematüre bebeğe kalp ameliyatı!

        Bulut KUTLU / BATMAN

        Batman'da özel bir hastanede 25 haftalık olarak erken doğumla dünyaya gelen 800 gramlık bebek, kalp ve akciğer yetmezliği teşhisiyle yeni doğan yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Yapılan ekokardiyografide bebeğin doğum sonrasında kapanması gereken kalpten çıkan damarın açık kaldığı ve kalp yetersizliğine neden olduğu tespit edildi. Bebek güçlü ilaç tedavisinin beyin kanamasına sebep olacağı düşünülerek ameliyata alındı.

        Kalp Damar Cerrahi Uzmanları Op. Dr. Fikri Kutlay, Op. Dr. Rafet Tok, Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oktay Aslaner, Anestezi Uzmanı Dr. Hasan Kaya tarafından gerçekleştirilen 40 dakikalık operasyonla bebek sağlığına kavuştu. Ameliyatla ilgili bilgi veren Op. Dr. Fikri Kutlay, "Bebeği ameliyata aldığımızda ileri derecede kalp yetmezliğine bağlı tüm dokuları ödemli idi. Aort damarının dörtte üçü çapta olan doğum sonrası kapanması gereken bu damar ileri derecede kalp ve akciğer yetmezliğine yol açıyordu.

        Kalbi ve akciğer damarları arasındaki bu kanal kapatıldı. İki gün sonrasında göğüs tüpleri çekildi. Ameliyat sonrası genel durumu düzelen bebeğin önümüzdeki günlerde solunum cihazından uzaklaştırılması planlanıyor. Bölgemizde bu kadar düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeğe yapılan ilk ameliyattı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ