Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Meclis "boşanma"ları araştıracak

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Meclis, yeni yasama döneminde boşanmaların nedenlerini araştırmak ve önüne geçmek için düğmeye basıyor. Kurulması planlanan komisyon, boşanmaların nedenlerini ve alınması gereken önlemleri araştıracak.

        AK Partili Ardahan Milletvekili Orhan Atalay’ın verdiği, boşanmaların nedenlerinin araştırılmasına ilişkin önerge, Genel Kurul’da görüşülerek kabul edilecek. Daha sonra önerge gereği boşanmaların yaygınlaşmasının nedenlerini araştırmak üzere milletvekillerinden oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyon, evlenme oranları düşerken boşanmaların artmasının nedenlerini inceleyip alınması gereken önlemleri belirleyecek.

        BOŞANMALAR YÜZDE 4.5 ARTTI

        Atalay, önümüzdeki hafta Genel Kurul’da kabul edilmesi beklenen önergede şu sözlere yer verdi:

        "Milletlerin tarih sahnesindeki varlıklarını devam ettirebilmelerinin en sağlam ve sağlıklı yolu da bu kurumun canlılığını koruyabilmesidir. Sosyal yapıdaki bu önemi nedeniyle bütün ülkelerde ailenin kurulması veya aile birliğinin bozulması, kanunlar çerçevesinde yapılan düzenlemelerle gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde artan genç nüfusa rağmen yeni bir ailenin ilk adımı olan evlilik oranlarında düşüş yaşanmaktadır. 2014 yılında evlenmelerde önemli bir değişim gözlenmezken boşanmalar yüzde 4.5 arttı. Evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0.1 azalarak 2014 yılında 599 bin 704 oldu.

        ÇEYIZ, KONUT VE DOĞUM YARDIMI

        Kaba evlenme hızı ise binde 7.8 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4.5 artarak 130 bin 913’e yükseldi. Boşanmaların 2014 yılında yüzde 39.6’sı evliliğin ilk 5 yılı, yüzde 2.8’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti. Bütün bu rakamsal değerler toplumun temel taşı ve ana birimi olan aile kurumunun yara aldığını göstermekte ve tedbir alınmadığı takdirde de sıkıntılara sebep olacağı aşikârdır.”

        Önergede, AK Parti döneminde aile kurumunun güçlendirilmesi amacıyla pek çok kanuni düzenleme yapıldığı, çeyiz, konut ve doğum yardımlarının getirildiği, ancak atılan bu yararlı adımlara rağmen aile kurumundaki bozulmanın nedenlerinin araştırılmasının faydalı olacağı da kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ