Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Paralel Yapı' operasyonu: 10 tutuklama

        Emrah YILMAZ / İZMİR

        İzmir'de kamuoyunda "Casusluk Davası" olarak bilinen "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında sahte delil üretildiği ve usulsüz dinleme ile arama yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmanın ikinci dalga operasyonunda 10 şüpheli daha tutuklandı. 3 şüpheli yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartı ile serbest kalırken 6 şüphelinin aranmasına ise devam ediliyor.

        İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun talimatı ile İzmir merkezli olarak Ağrı, Antalya, Bingöl, Eskişehir, İstanbul, Kilis, Kırklareli, Kocaeli, Mardin, Muğla, Niğde, Siirt, Sivas, Şanlıurfa ve Van'da yapılan Casusluk Davası'nda sahte delile yönelik ikinci dalga operasyonda haklarında gözaltı kararı bulunan 25 şüpheliden 18'i gözaltına alındı.

        Emniyetteki ifadelerinin ardından 5 şüpheli serbest kalırken 9 şüpheli ifadeleri sonrası dosya üzerinden, susma hakkını kullanan 4 şüpheli ise adliyede Cumhuriyet Savcısı'na verdikleri ifadenin ardından tutuklanma talebi ile 7. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Burada 24 saati aşkın süren yargılamanın ardından Komiser A.D., Komiser Yardımcısı Y.Ç., ve Polis Memuru Ö.Y. yurt dışına çıkşı yasağı getirilerek adli kontrol şartı ile serbest kaldı.

        ŞÜPHELİLERDEN 10'U TUTUKLANDI

        "Askeri Gizli Bilgi Belge Bulundurma Davası" sanıklarından Narin Korkmaz'ın evine sahte delil bıraktığı ileri sürülen Komiser Yardımcısı Ali B. ve aynı davanın sanıklarından Safiye Köten'in evindeki aramada sözde delilleri bulma görüntüleri dava sürecinde tartışmalara neden olan Komiser Yardımcısı Özcan K. ile 4. Sınıf Emniyet Müdürleri Hakan A. ve Mehmet Emin Ç, polis memurları Seydi Ali D, Ziyattin K, Hanefi A, Suat G, Tayfur Ç. ve Seyit Ahmet S. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

        ESKİ KOM MÜDÜRÜ İLE 3 TÜBİTAK ELEMANI ARANIYOR

        Hakkında gözaltı kararı bulunan zanlılar arasında İzmir eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü M.E., eski Mali Şube Müdürü E.G.'nin yanı sıra TÜBİTAK'ta görevli uzmanlar Y.Ç., S.M.K. ve B.A.'nın bulunduğu öğrenildi. Aranan eski KOM Müdürü M.E.'nin aynı zamanda Konya'da yapılan 'paralel yapı' operasyonunda hakkında tutuklama kararı bulunduğu öğrenildi.

        Eski Mali Şube Müdürü E.G.'nin ise "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında, sahte delil ürettikleri ve usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla yürütülen soruşturmanın geçtiğimiz ay yapılan birinci dalga operasyonunda da hakkında gözaltı kararı bulunulduğu ve arandığı belirtildi.

        3 TÜBİTAK UZMANI KAÇTI

        Hakkında arama kararı bulunan TÜBİTAK uzmanları Y.Ç., S.M.K. ve B.A.'nın Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduklarının belirlendiği belirtildi. Havalimanından çıkışlarının görüntülendiği belirtilen TÜBİTAK uzmanlarının," Askeri gizli bilgi ve belge bulundurmak" soruşturması kapsamında sahte delil ürettikleri ileri sürüldü. Yine soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildirilen Başkomiser A.A.'nın ise daha önce İstanbul'da yapılan 'paralel yapı' operasyonunda tutuklandığı bildirildi.

        BİRİNCİ DALGADA 17 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

        "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında sahte delil ürettikleri ve usulsüz dinleme yaptıkları iddiasıyla yürütülen soruşturmanın birinci dalga operasyonu ise geçtiğimiz ay yapılmıştı. Gözaltına alınan 36 şüpheliden aralarında İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu toplam 17 kişi tutuklanmıştı. 14'ü adli kontrol şartıyla olmak üzere 19 kişi de serbest bırakılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ