Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclisin gündemi insan hakları

        CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı gündem dışı konuşmada, 92 yıldan bu yana ilk defa Roman kökenli bir vatandaş olarak kürsüye çıktığını belirterek, bunu tarihi bir an olarak nitelendirdi.

        Roman vatandaşların yüzde 75'inin okula gitmediğine ya da devam edemediğine dikkati çeken Purçu, barınma, eğitim, sağlık gibi pek çok sorunları olduğunu söyledi ve Meclis'in buna duyarlılık göstermesini istedi.

        Çadırda yaşayan Roman ailelerin fotoğraflarını gösteren Purçu, kentsel dönüşüm adı altında mahallelerinin ellerinden alındığını savundu. Purçu, "Roman mahallelerinde yerinde dönüşüm yapılsın, sosyal alanlarıyla beraber yapılsın. Biz de insanca yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

        Purçu, Roman vatandaşlara yönelik eylem planı yapılmasını da istedi.

        "MAZLUMLARIN YANINDA DURAN BİR TÜRKİYE"

        AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da aynı konuda yaptığı gündem dışı konuşmada, bugün ayrımcılıktan uzak, herkese insan odaklı bakan, özgürlükleri genişleten, mazlumların yanında duran bir Türkiye olduğunu söyledi.

        İktidarlarının özgürlükçü ve reformcu anlayışının, yasakları kaldırmasının, Türkiye'yi ayrıştırmadığını, tersine birbirine yaklaştırdığını belirten Yeneroğlu, cesur adımlarla özgürlük alanlarını genişletmenin önemine işaret etti.

        MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da Denizli'nin sorunları hakkında gündem dışı söz aldı. Ayhan, kentte ekonomik ve sosyal sorunlar yaşandığını, yatırım yapılmadığını savunarak, kamu gücünün istismar alanı olarak kullanıldığı görüşünün giderek yaygınlaştığını söyledi.

        Meclis Başkanvekili Aydın da kürsüden 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutladı.

        Ardından siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla kısa konuşmalar yaptılar.

        AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, son yıllarda Türkiye'de insan haklarının korunması ve ihlallerinin ortadan kalkması konusunda teorik ve pratik alanda önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

        CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Dünya insan hakları karnesinde Türkiye'nin notu Türkiye'ye yakışan bir not değildir" diyerek, bunun giderilmesi gerektiğini ifade etti.

        HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi de anarak, insan hakları gününün bundan sonraki süreçte özgürlüklere vesile olmasını diledi.

        MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, demokrasiyi tesis etmenin en önemli yolunun, bireysel özgürlüklerin ve temel insan haklarının korunup geliştirilmesinden geçtiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ