Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Cinsel saldırı cezasına "küçük gelin" iptali

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        TBMM’de, 18 Haziran 2014’te kabul edilen düzenlemeyle cinsel suçlarda ciddi ceza artışları yapıldı.

        Türk Ceza Yasası’nın “çocuğun cinsel istismarı”nı konu alan maddesinde, “istismarın vücuda organ veya cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda” 8 yıldan 15 yıla kadar ceza öngörülüyordu. Madde, “En az 16 yıl” biçiminde değiştirildi.

        KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİK

        Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise baktığı bir davada, ceza alt sınırının 8’den 16 yıla çıkarılmasına ilişkin değişikliğin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. İtiraz gerekçesinde, cezanın artırılmasının “adalet ve hakkaniyet” ile “suç-ceza orantılılığı” ilkeleriyle bağdaşmadığı belirtildi.

        Kırsal kesimde küçük yaşta evlendirmelerin, şehirlerde ise yaşı küçük çocukların cinsel birlikteliklerinin yaygın olduğu ifade edilen itirazda, çocukların yüksek cezalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. 17 üyeli Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi 12 Kasım’da 8’e karşı 9 oyla iptal etti.

        Meclis’in hangi eylemlerin suç sayılacağını belirleme konusunda takdir yetkisinin bulunduğu belirtilen kararda, şu ifadeler yer aldı:

        "Mahkemeye, olaya özgü takdir marjı tanımayan ve onarıcı hukuk kurumları öngörmeyen kural; her bir somut olayın özellikleri dikkate alınarak ceza tayin edilmesi, onarıcı adalet kurumunun uygulanması imkânını ortadan kaldırmakta...”

        CEZA FAZLAYDI AMA BU MECLİS'İN TAKDİRİ

        Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, kararı şöyle değerlendirdi:

        "Karara göre somut olay dikkate alınmalı ve buna göre ceza tayin edilmelidir. Gerçekten de 16 yıllık alt sınır fazla idi, fakat bu husus kanun koyucunun takdiri. Bu noktada AYM yerindelik incelemesi yapmamalıydı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ