Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Drone için yeni düzenleme geliyor

        Gökhan ARTAN/GAZETE HABERTÜRK

        Taslak metin hazırlandı, sektörün görüşüne sunuldu. Taslak talimatta kalkış ağırlıklarına göre bu araç- lar 4 sınıfa ayrıldı. Buna göre İHA’ları ithal edecek özel ve tüzel kişilerin, SHGM’den ithal uygunluk belgesi alması gerekecek. Ağırlığı 4 kiloya kadar olan araçlar “İHA0” kategorisinde yer alacak ve kayıt işlemine gerek kalmayacak.

        4-25 kilo arasındaki ikinci sınıftaki İHA’lar, SHGM tarafından oluşturulan kayıt sistemine kaydedilecek. Ağırlığı 25 kilodan fazla olan üç ve dördüncü sınıftaki araçlar ise SHGM tarafından hava aracı siciline kayıt edilecek. Bu gruptaki İHA’ları kullanacak kişiler için ise 3 yıl süreli pilot lisansı düzenlenecek.

        Talimatla İHA’ları uçuracak kişiler ve pilotların sorumlulukları da taslakta belirlendi. Buna göre; havalimanları çevresi, kalabalık bölgeler, askeri yasak sahalar, heliportlar gibi yasak alanlarda izin alınmadan herhangi uçuş yapılmayacak. İHA sahibi ve pilotu, özel hayatın gizliliği ve mahremiyeti konusuna özen gösterecek.

        KAÇAK İNŞAATI BELİRLİYOR

        Drone ile kaçak yapılarla mücadele etme kararı alan Başakşehir Belediyesi’nin uçuracağı hava araçlarının Atatürk Havalimanı trafiğinde uçakların kalkış ve iniş güzergâhında olması tartışma yarattı.

        Başakşehir Belediyesi yetkilileri, projenin henüz pilot uygulama aşamasında olduğunu belirterek, “Henüz uçuş güvenliğini etkilemeyecek şekilde alçak irtifada deneme uçuşları yapıyoruz.

        Yeni yılda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne baş- İngiliz sokak sanatçısı Banksy, Fran- vurarak uçuş izni alacağız” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ