Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Zirve Davası ile 25 Aralık Davası birleştirildi

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Paralel Devlet Yapılanması'nın, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı'nın da bulunduğu 69 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin dava dosyasına alındı.

        Zirve Yayınevi'nde 18 Nisan 2007'de biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin Malatya 1. Ağır ceza Mahkemesinde görülen davanın son duruşmasında avukatların "25 Aralık kumpas" soruşturma iddianamesinin dosyaya celbi yönündeki taleplerinin mahkemece kabul edilmesinin ardından söz konusu iddianame dava dosyasına eklendi.

        İstanbul'dan alınan iddianame, avukatlarca dosyaya sunuldu.

        Geçtiğimiz ekim ayında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, bir numaralı sanık Fetullah Gülen için "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçlamaları yöneltiliyor.

        İddianamede, Fetullah Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 69 şüpheli hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, şüpheli 2 polis hakkında da ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

        Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

        İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan, Berat Albayrak, Serhat Albayrak, Hakan Fidan, İsmail Rüştü Cirit, Nihat Ömeroğlu ve Yalçın Akdoğan "müşteki", Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakan ve milletvekilleri de "mağdur" olarak yer alıyor.

        Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Zirve Yayınevi cinayeti davasının 108. duruşmasında, sanık avukatlarının, Poyrazköy Davası'nın gerekçeli kararının örneğinin dosyaya eklenmesi ve "25 Aralık kumpas" soruşturmasına ilişkin iddianame örneğinin de dosyaya celbi yönündeki talepleri mahkeme heyetince kabul edilmiş, ilgili yerlere de yazı yazılması kararlaştırılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ