Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Birinci sınıf öğrencileri için el yazısı gerekli mi?

        Mert Neşet MUSLU / GAZETE HABERTÜRK

        İlkokul birinci sınıf öğrencilerine öğretilen el yazısının kaldırılıp kaldırılmamasıyla ilgili tartışmalar sürerken, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un Twitter üzerinden eğitimcilere yönelik başlattığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Bin 186 katı- lımcının yüzde 86’sı, bitişik el yazısının 66 aylık öğrencilere verilmemesi gerektiğini söyledi. Ankete katılanların sadece yüzde 14’ü birinci sınıfta el yazısı uygulamasının doğru olduğu yönünde görüş belirtti. Koncuk’un, el yazısının kaldırılması halinde öğrencilere yönelik “güzel yazı” derslerinin konulmasına yönelik ikinci anketine katılan 917 kişinin yüzde 79’u bu öneriyi olumlu karşıladı. Konuyu uzmanlarına sorduk...

        "BECERİLERİ GELİŞMİYOR"

        Uzman Psikolog ve Aile Terapisti Didem Turgut Çönkü: Okula yeni başlayan çocuklara yönelik el yazısı uygulamasını doğru bulmuyorum. Bu yaşlarda çocukların el motor becerileri tam olarak gelişmiyor. Bu noktada çocuklar el yazısını beceremediklerinde yetersizlik duygusu içine girebiliyor. 5.5 yaşında bir çocuktan el yazısı yazmasını beklemek uygun değil. Bu uygulama pedagojik açıdan yararlı değil. Zaten çocuklar günlük hayatta da kullanmıyor.

        "DAHA ÖNEMLİ KONULAR VAR"

        Eğitimci Cihat Şener: El yazısı işlevini kaybetti ve kullanılmıyor. Bu tartışmaları anlamsız buluyorum. Tartışılması gereken başka konular var. Çocuklarımız, matematik ve fen bilgisinde çok düşük seviyede. Şu anda Mustafa Kemal’e “Osmanlı’nın son padişahı” diyen hocalarımız var. Bu durumda, çocuklara el yazısını öğretsek ne olur? Bunlar suni gündem, ben el yazısıyla ilgili “Kaldırılmalı” değil, “Tartışılmamalı” diyorum.

        "KAS YAPISI DA UYGUN DEĞİL"

        Türk Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir: İlkokul çocuğunun kas yapısı ve fiziki gelişmişliği el yazısına uygun değildir. Bu yaşta öğrenciler düz çizgi çizmekte bile zorlanıyor. Ben de bir sınıf öğretmeni olarak, çocukların ve öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıları anlayabiliyorum. El yazısı derslerinin üçüncü sınıftan itibaren verilmesi daha uygun olur. Birinci sınıf öğrencileri zorlandığından yazıları çok kötü oluyor. Bazılarının ne yazdığı bile anlaşılmıyor. "Kaş yaparken göz çıkarmanın" anlamı yok.

        "ZORLANIYORLAR AMA DEVAM ETMELİ"

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 22 Aralık’ta TRT Haber’de katıldığı bir programda el yazısı tartışmasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı:

        "El yazısı, ilk estetik eğitimi ve ilk kurala uyma eğitimidir. Evet çocuklarımız biraz zorlanıyor olabilir ama buna devam etmeliyiz."

        "AİLELER BİRAZ BÜYÜTÜYOR"

        Final Dergisi kurucularından ve rehberlik koordinatörü Celil Vardar: Bu konuda çocukların çok şikâyetçi olduğunu düşünmüyorum. Aileler, bu konuyu biraz büyütüyor. Bizde “Çocuklar zorlanmasın da ne olursa olsun” algısı var. Bakanlık ve öğretmenler, el yazısını öğrenmenin avantajlarıyla ilgili kamuoyuna doğru bir sunum yaparsa, muhalefetin olmayacağı düşüncesindeyim.

        "KORKUTUCU OLMAMALI"

        Eğitimci Sadık Gültekin: Küçük yaştan itibaren el yazısı eğitimi verilmesini doğru buluyorum. El yazısının, el ile beyin koordinasyonunun bir arada olması için yararlı olduğunu düşünüyorum. Ancak korkutucu bir şekilde verilmemeli. Çocuklara, oyun içinde ya da farklı etkinliklerle bu eğitim verilebilir. Eğitimciler de çocuklara “İlla harfin kuyruğu şöyle olacak” diyerek öğretmeye çalışmamalı.

        "UYGUN PROGRAM HAZIRLANMALI"

        Pedagog Battal Odabaşı: Okula yeni başlayan çocuklara, bedensel aktiviteyi ön plana alan bir program verilirse çocukların el yazısına adapte olmaları sağlanır. El yazısı yanlış değil ancak mevcut program içinde çocuklar bir eziyet olarak görüyor ve okuldan soğuyor. El yazısı çok güzel bir biçimlendirme ama sadece ‘kafa’yı esas alan bir program uygulandığında çocuklar çuvallıyor. Özellikle okula yeni başlayan çocuklara yönelik program dizayn edilmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ