Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye dondu

        İsmet ACAR/BURSA-Barış DOĞAN / ZONGULDAK-Mesut HAN/EDİRNE-Can HACIOĞLU/ESKİŞEHİR-Hakan BULUT/TARSUS-Çiğdem YILMAZ/YOZGAT-Mustafa BAYRAK/RİZE

        Türkiye, yeni yıla ‘üşüyerek’ girdi. Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk hava dalgası ve kar yağışı nedeniyle vatandaş zor anlar yaşadı.

        Bolu Değirmenözü mevkiinde bulunan meteoroloji istasyonunun ölçümlerine göre, önceki gece bölgede sıcaklık eksi 30.4 olarak ölçüldü.

        Hava sıcaklıkları Yozgat’ta eksi 20, Kayseri’de eksi 19.9, Erzurum’da eksi 17, Balıkesir’de eksi 15, Kars ve Ardahan’da eksi 13, Ağrı’da eksi 12, Eskişehir’de eksi 11 oldu. Önceki gece İstanbul Büyükçekmece’deyse sıcaklık eksi 12.2 olarak ölçüldü.

        MUŞ VE BİTLİS’TE KAR KALINLIĞI

        1 metre Muş’ta 3 gündür aralıksız süren yağış nedeniyle kar kalınlığı kent merkezinde 1 metreyi aşarken, kırsal alanda 4 metreye kadar ulaştı. Arabalar kara gömüldü.

        Bitlis’te de kar kalınlığı 1 metreyi buldu. Kar kalınlıkları Zonguldak merkezde 53, Bartın kent merkezinde 93 santimetre olarak ölçüldü. Uludağ’da kar kalınlığı 60 santimetre oldu. Yılbaşı tatilini Uludağ’da geçiren yerli ve yabancı turistler, pistlere çıkarak karın keyfini çıkardı.

        4700 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

        Yoğun kar yağışı köy yollarında ulaşıma engel oldu. Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin’de 706, Van, Hakkâri ve Bitlis’te 1829, Şırnak’ta 45, Siirt’te 170, Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 30, Ardahan’da 56, Zonguldak’ta 178, Bartın’da 265, Erzurum’da 379, Iğdır’da 140, Kars’ta 39, Ağrı’da 420, Erzincan’da 75 ve Muş’ta 368 olmak üzere toplam 4 bin 700 köy yolu ulaşıma kapandı.

        Yoğun kar yağışı nedeniyle Şırnak-Hakkâri ve Şırnak-Siirt karayolları da ulaşıma kapandı. Kar ve tipi nedeniyle Artvin-Erzurum il sınırı Olur-Oltu, İkizdere-İspir, Akşar-Karaurgan, Diyadin-Doğubayazıt, Iğdır-Doğubayazıt, Çaldıran-Doğubayazıt karayollarında ulaşım sağlanamıyor.

        TUNCA NEHRİ BUZ TUTTU

        Edirne’de hava sıcaklığı gece eksi 7 dereceye kadar düşerken Tunca Nehri’nin kıyı kesimleri tamamen buz tuttu. Nehrin hızlı akan bölümlerinde kütle halinde buz kalıpları yüzerken, durağan yerlerinde buzlanma oldu. İzmir Basmane Meydanı’ndaki Dünya Heykeli buz tuttu, sarkıtlar oluştu.

        İzmir ve Ankara’da süs havuzları dondu. Kayseri’de de Şeker Gölü buz tuttu. Eskişehir’de de Porsuk Çayı’nın donduğu görüldü. Deniz üzerinde inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı karla beyaza bürünürken, kentle iç içe manzarası da 530 rakımlı Boztepe’den ilgiyle seyredildi.

        KAR İPTALLERİNDE İLK SIRADAYIZ

        Gökhan ARTAN/İSTANBUL

        İstanbul'da geçen hafta çarşambadan bu yana etkili olan kar yağışı nedeniyle uçuş trafiğinin altüst olması iptal ve uzun süreli rötarlara yol açtı.

        Kar iptalleri, Türk havayolu şirketlerini ve havalimanlarını Avrupa’da iptallerde ilk sıraya taşıdı. Gecikmeler ve iptallerle ilgili son 30 günlük verileri paylaşan ABD merkezli Flightstats’a göre Türk Hava Yolları ile Atatürk Havalimanı, Avrupa’da iptal sıralamasında ilk sırada gösterildi.

        İkinci sıradaysa Sabiha Gökçen Havalimanı ve Pegasus Havayolları oldu. Atatürk Havalimanı’nda gelişte 632, gidişte de 611 iptalin olduğu bilgisi verildi. Atatürk Havalimanı’nda gelişte 3 bin 445, gidişte de 3 bin 84 gecikmenin olduğu bilgisi paylaşıldı. 122 geliş, 129 gidiş iptali ile Ankara Esenboğa Havalimanı da dördüncü sırada gösterildi.

        AÇ KALAN KÖPEKLER 7 ÇOCUĞA SALDIRDI

        Gökay USANMAZ/İSTANBUL

        İstanbul’da yağan yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklar sokak köpeklerini olumsuz etkiledi. Dün Eyüp’te yiyecek bulamayıp aç kalan sokak köpekleri yoldan geçen ve park çevresinde oynayan 7 çocuğa saldırdı.

        Çocuklardan 4 yaşındaki Nehir Argın boynundan ve omzundan yaralanırken köpek tarafından parçalanmaktan çevredekilerin yardımı ile kurtuldu. Köpeklerin saldırısına uğrayan yaralılar hastanelere kaldırılarak kuduz aşısı yaptırılıp tedavi altına alındı.

        Bazı vatandaşlar evlerin çevresinde sopalarla köpek nöbeti tutmaya başladı.

        HAVALAR ISINACAK

        Soğuk hava ve kar yağışı, bugünden itibaren etkisini kaybetmeye başlayacak. Meteorolojiden alınan bilgiye göre Orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı sistem nedeniyle özellikle kıyı bölgelerinde yağmur etkili olacak.

        İstanbul’da kar yerini yağmura bırakacak ve önümüzdeki hafta sıcaklık 15 dereceye kadar çıkacak. Hava sıcaklıkları ülke genelinde artacak ve mevsim normallerinde seyredecek.

        Yağışların yurdun doğu kesiminde yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Tahminlere göre önümüzdeki hafta hava durumu şöyle olacak:

        BUGÜN: Marmara, Batı Karadeniz, Ege Bölgesi ve Antalya çevresi yağışlı. İç kesimlerde kar görülecek.

        YARIN VE SALI: Tüm yurtta yağış görülecek.

        ÇARŞAMBA: İç Ege ve İç Anadolu’nun batısı bulutlu, diğer bölgeler yağışlı. Yağışlar Doğu Anadolu’da kar, diğer bölgelerde yağmur şeklinde olacak.

        PERŞEMBE: Tüm yurtta yağış görülecek. Doğu’da kar, diğer bölgelerde yağmur görülecek.

        CUMA: Doğu bölgeler yağışlı. Batı bölgeler çok bulutlu geçecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ