Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sayıştay 'Kit raporları'ndaki sansür iddialarına cevap verdi

        Sayıştay Başkanlığı, bir gazetede "Sayıştay sansürü" başlığıyla yayımlanan ve "Sayıştayın, Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında bulunan 74 kamu işletmesinin denetim raporlarını Meclis'e gönderdiği, ancak kamuoyuna açıklamadığı, kamuoyuna sadece KİT'lerle ilgili 236 sayfalık genel raporu açıkladığı" iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Sayıştay Kanunu'nda, denetlenen kamu işletmelerinin, yıllık faaliyet sonuçlarını içeren genel raporun kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl duyurulacağının hüküm altına alındığı anımsatılan açıklamada, kamu işletmeleri yıllık denetim raporlarının, bu kapsamda bulunması nedeniyle yalnızca genel raporun yayımlandığı ifade edildi. Açıklamada, Kamu İşletmeleri Genel Raporu'nun, esasen denetlenen tüm kamu işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarına ilişkin denetim ve değerlendirme sonuçlarını içeren önemli bir rapor olduğu belirtildi.

        Kamu işletmeleri yıllık denetim raporlarının Sayıştay internet sitesinde yayımlanması için yasal zorunluluk bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Kanunda, raporların aynen yayımlanmasından değil, kamuoyuna duyurulmasından söz edilmektedir. Nitekim 30 Aralık 2015 tarihinde Sayıştay İnternet Sitesi'nde duyuru yapılmak ve duyuru ekinde genel rapor yayımlanmak suretiyle bu zorunluluk yerine getirilmiş bulunmaktadır. Kanuna göre kamu işletmeleri genel raporunun yayımlanması, kamu işletmeleri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi için yeterli görülmektedir.

        Kamu işletmeleri yıllık denetim raporları, KİT Komisyonunun denetimine dayanak olan bir rapor niteliği taşımakta ve denetim süreci TBMM'de tamamlanmaktadır. Bu sürecin sonunda kamu işletmelerinin bilanço ve netice hesapları ile ibra edilme/edilmeme kararları TBMM tarafından Resmi Gazete'de yayımlanmakta, ayrıca denetim raporları TBMM internet sitesinde komisyon kararları ekinde özet olarak yayımlanmaktadır. Dolayısıyla kamu işletmelerinin raporlarının yayımlanmamasından değil, belirli yasal süreçlerin tamamlanmasından sonra ve KİT Komisyonunun uygun gördüğü şekliyle yayımlanmasından söz edilebilir."

        Kanunların açıklanmasını yasakladığı ticari sır, müşteri sırrı, bankacılık sırrı, haksız rekabet, vergi mahremiyeti ve sözleşme hukukuna aykırı hususlar da göz önüne alındığında, kamu işletmeleri yıllık denetim raporlarının yayımlanması konusunun, diğer kamu idarelerinin raporlarının yayımlanması gibi değerlendirilemeyeceği belirtilen açıklamada, Bankacılık Kanunu, Doğalgaz Piyasası Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, Türk Ticaret Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Petrol Kanununda yer alan kısıtlamaların ağırlıklı olarak kamu idarelerinden ziyade özel hukuk hükümlerine göre faaliyetlerini sürdüren kamu işletmelerini bağladığı vurgulandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Sayıştayın, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu'na göre denetim ve incelemeler sonucunda ürettiği raporların tamamı yayımlanmamakta, yalnızca 44'üncü madde kapsamına girenler yayımlanmaktadır. Nitekim 2015 yılında ürettiği raporlardan 44'üncü madde kapsamına giren genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ilişkin raporlar yayımlandığı halde, yargılamaya esas raporlar ile siyasi partilerin denetimleri sonucunda ürettiği raporlar yayımlanmamıştır.

        Denetimin asıl sahibi olan TBMM adına denetim yapan Sayıştayın denetim raporlarını TBMM'ye göndermesine rağmen, halktan sakladığı ve sansür uyguladığı iddialarının hem TBMM'ye hem Sayıştaya yapılan büyük bir haksızlık olduğu ve gerçeği yansıtmadığı açıkça görülmektedir."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ