Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ertuğrul Kürkçü TBMM Başkanı ile görüştü

        HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ve HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptıkları görüşmenin ardından, HDP Grup Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

        Kürkcü, görüşmeyi Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adına yaptıklarını belirterek, "Görüşme, HDP adına yapılmadı. Yanlış anlamanın önüne geçmek isterim. HDP ile hükümet arasında bir köprü inşa etmek noktasında herhangi bir misyon üstlenmedik" diye konuştu.

        Kendilerinin aynı zamanda HDP milletvekili olduğunu anımsatarak, görüşmenin de bu ilişkiler açısından bir zemin olabileceğini vurgulayan Kürkcü, şöyle devam etti:

        "Meclis'in süren çatışmalar konusunda eli kolu bağlı durmak yerine bir adım atması dileğini Meclis başkanına iletmek için oradaydık. Çatışmalara taraf olarak değil, çatışmaların ötesine geçen bir noktadan yaklaşılması gerektiğini ifade ettik. Yurttaşların, sivil itaatsizlik haklarının da güvence altına alınmasını belirttik. Çatışmalara Meclis el koymaz ve hükümet ile halk baş başa bırakılırsa, çatışmaların vahimleşerek süreceği kaygısını ilettik. Meclis Başkanı'nın kaygıları paylaşmadığını söyleyemem. Her ne kadar girişimde bulunma konusunda açık taahhütte bulunmasa da mesajımızın alındığını, adımın hemen atılmasa bile atılacak adımlar için bir ışık olduğunu gördüğümüzü söyleyebilirim."

        Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bildirisinin de Kahraman'a iletildiğini ifade eden Kürkcü, "Burada önerilen çıkış noktalarını da Meclis'in düşünebileceğini söyledik. Meclis Başkanı bağlayıcı sözler etmekten kaçınsa da TBMM olarak süren çatışma atmosferinin ortadan kaldırılması, inceleme heyeti oluşturularak çatışma bölgelerinin denetlenmesi konularına kategorik olarak hayır demediği gibi olumlu yaklaştığını söyleyebilirim" diye konuştu.

        Kürkcü, Meclis Başkanı'na toplumdan gelen mesajları ilettiklerini bildirdi.

        HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da ülkenin geneline yayılan bir umutsuzluk hali bulunduğunu ileri sürerek, görüşmeden olumsuz mesajlar almadıklarını ve Meclis Başkanı Kahraman'ın girişimi ile bir heyet oluşturulmasını umduklarını kaydetti.

        Gazetecilerin, "Meclis başkanı inisiyatif alacak mı?" sorusunu yanıtlayan Kürkcü, beklentilerinin Meclis'in inisiyatif alması yönünde olduğunu belirtti.

        Kürkcü, başka partilerin de ziyaret edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine de böyle bir ziyaret planlamalarının bulunmadığını ve görüşmede anayasa konusunun gündeme gelmediğini aktardı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ