Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul "Madem kamuya açılacak niye yıkıldı?"

        Esra BOĞAZLIYAN/GAZETE HABERTÜRK

        Önceki gün, Ümraniye Belediyesi’nin yaptığı bir yıkım çok konuşuldu. Mevzu; Soyak Yenişehir Kibele Evleri’nde bulunan sosyal tesisin yıkılması... Aslında olay, tesis içinde ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’a ait bir heykelin de bulunması ve Aksoy’un ‘Toprak Ana’ heykelini yıkımdan kurtarmasıyla gündeme taşındı. İki gündür de tartışmalar heykel üzerinden devam ediyor. Ne var ki bu olayın bir de site sakinleri boyutu var. Zira onlar da sosyal tesislerini kaybetmiş durumdalar ve yıkıma isyan ediyorlar. Seslerini duyurmak için de Şikâyet Hattı vasıtasıyla belediye yetkililerine şöyle sesleniyorlar:

        ‘MOLOZLAR KALDI’

        “12 yıl önce evlerimizi bütün sosyal donatılarıyla birlikte aldık. Daha doğrusu öyle olduğunu sanıyorduk. Fakat 2010 yılında tenis kortunun, basketbol sahasının da bulunduğu sosyal donatı alanlarının Milli Emlak’a ait olduğu ortaya çıktı. Belediye de bizden ecrimisil talep etti. Konuyu yargıya taşıdık ve haklı bulunduk. Dava henüz kesin karara bağlanmadı, hâlâ Danıştay’da. Belediye, ecrimisil alamayınca bu kez alanı kamuya açma yoluna gitti. Elbette böyle bir hakkı var. Biz alanın kamuya açılacağını beklerken bir de baktık ki yıkım ekibi geldi, sitenin yollarını ve araç park alanını yıktı. Spor sahaları yıkılmadı ancak kullanılabilecek durumda değil. Madem alan kamuya ait ve halkın kullanımına açılması isteniyor, yıkım yapılmadan kullanım hakkı sağlanabilirdi. Şimdi sitenin içi moloz yığınlarıyla dolu ve bu molozları kimin kaldıracağı bile belli değil. Binamızdan çıktığımız anda molozlarla karşı karşıya kalıyoruz. Eğer bu sosyal donatılar projeye, usule aykırıysa belediye bu sitenin ruhsatı, tapusu, iskânı verilirken neredeydi?” Ümraniye Belediyesi’nin yaptığı yıkımın ardından site sakinleri isyan etti: “Madem sosyal tesislerin bulunduğu kamuya ait ve halka açılması isteniyor, o halde niye yıkım yapıldı? Şimdi ne olacak? Bu molozları kim kaldıracak?”

        OYUN SAHALARI DURUYOR AMA...

        Belediye ekipleri, basketbol sahasını ve tenis kortunu yıkmadı ancak site içindeki yollar ve araç park alanı yıkıldı. Dolayısıyla oyun sahaları da kullanılamaz halde. Site sakinleri molozların bir an önce kaldırılmasını istiyor.

        ‘Kısırkaya derhal kapatılsın’

        Sarıyer’deki Kısırkaya Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’yle ilgili aylardır vahim iddialar yansıyor kamuoyuna... Merkezin toplama kampına dönüştüğünü öne süren hayvanseverler, köpeklerin kötü koşullarda yaşadığını söylüyor ve çeşitli eylemler yapıyor. Hatta bu konuda açılmış davalar bile var. Bağımsız Hayvan Özgürlüğü aktivistleri, son olarak da açılan davada, inşaatın yapıldığı arazinin imar mevzuatına aykırılık teşkil etmesi ve inşaat için gerekli izinler alınmaması sebebi ile iptal kararı verildiğini açıkladı ve merkezin kapatılmasını istedi. Bakalım bu açıklamaların ardından belediye nasıl bir adım atacak?

        İDO’daki kart krizi çözüldü

        Önceki gün, Kabataş İDO İskelesi’ndeki İstanbulkart krizini gündeme taşımıştım. Kredi kartıyla kart dolumu yapamayan İstanbulluların şikâyetlerini ilettiğim İDO yetkilileri, “Cihazlar değişiyor, sistem yenileniyor. Birkaç gün içinde sorun çözülecek” yanıtını vermişti. Dün gelen bilgilere göre, sorun tamamen çözüme kavuşmuş. Öncelikle Kabataş ve Bakırköy terminallerine, ardından da Kadıköy ve Bostancı’ya yeni dolum cihazları yerleştirilmiş. Artık İstanbullular, İDO terminallerinde kredi kartıyla İstanbulkart dolumu yapabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ