Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gazetecilerden, 'Gazeteciler Gününü Kutlamıyoruz' eylemi!

        Kurthan DEMİR/İSTANBUL

        Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) ve Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası(Disk Basın-İş) üyesi gazeteciler "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle dün İstiklal Caddesi'nde ‘Gazeteciler Gününü Kutlamıyoruz' diyerek eylem yaptı.

        Saat 12.00'da Tünel Meydanı'nda toplanan gazeteciler, ‘Gerçeğin peşindeyiz teslim olmayacağız' yazılı pankart açıp, "Özgür basın susturulamaz", "Zindanlar boşalsın gazetecilere özgürlük" şeklinde sloganlar attı.

        CHP Genel Başkan Yardımcıları Enis Berberoğlu, Yakup Akkaya, Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, TGS Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren'in de yer aldığı grup, Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü.

        Burada Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güven tarağından okunan basın açıklamasında "Basın İş Yasası'nın kabulüyle gazetecilere bağışlanan bayramın isminin 'Çalışan Gazeteciler Bayramı' konulduğu belirtilerek, "Oysa işsizlik bu işin fıtratında var, bunu hepimiz çok iyi biliriz. Hiçbir zaman bayram kutlayacak kadar iyi hissetmedik kendimizi. Ya arkadaşlarımız öldürüldü ya dört duvar ardına hapsedildi, dövüldü, yargılandı. Ya da dayatılan kölelik şartları nedeniyle dermanımız olmadı bayram kutlamaya. Elli yıl kadar önce iş yasası ile tanınan haklar parça parça geri alındı. Yetmedi yasanın son kırıntılarına, kıdem tazminatına göz diktiler. Onu da değiştirip tüm hakları gasp etme peşindeler" denildi.

        BİZ BU BAYRAMI, GAZETECİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTUĞU GÜNE ERTELEDİK

        Açıklamada 30'a yakın gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilerek, "Biz bu bayramı kutlamayı tüm gazetecilerin özgürlüğüne kavuştuğu ve özgürce yazabileceği güne erteledik. İnsanca çalışıp, insanca yaşabildiğimiz zaman kutlamaya başlayacağız" ifadelerine yer verildi.

        SİLİVRİ MEKTUBUNU DİLEK DÜNDAR OKUDU

        Basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, Can Dündar ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazdıkları mektubu okudu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ