Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Haritada yok ama deprem oldu

        Aykut AKTAŞ/KIRŞEHİR

        Kırşehir’in Çiçekdağ İlçesi’nde önceki akşam meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem can ve mal kaybına neden olmazken, fay hattının Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün, (MTA) hazırladığı Türkiye diri fay haritasında yer almaması tartışma yarattı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tatar, Çiçekdağı ve civarında MTA haritasında deprem üretebilecek tanımlanmış herhangi bir aktif fay bulunmadığını söyledi. Deprem Uzmanı Tuncay Taymaz da “MTA’nın diri fay hattı haritasında olmaması MTA’nın ayıbı.

        Çünkü deprem varsa fay vardır. Onlar o fayı bulup haritalarına işleyememişlerdir” dedi. Deprem Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise “Burası arada sıkışan bir blok. Son deprem olan fay hattını Kuzey Anadolu Hattı’nın bir kolu olarak düşünebilirsiniz. Yeni fay haritasında yok” değerlendirmesini yaptı Konuya ilişkin MTA yazılı açıklama yaptı.

        Kurum, açıklamasında, “Orta büyüklükte meydana gelen 10 Ocak 2016 Çiçekdağı (Kırşehir) depreminin meydana geldiği bölgede, daha önceden yüzey yırtılması ile sonuçlanan bir deprem meydana gelmediği için ‘diri fay’ kategorisinde değerlendirilebilecek herhangi bir fay haritalanmamıştır” denildi. Ancak bu faya 35 km mesafede 19 Nisan 1938’de 6.6 büyüklüğünde Akpınar (Kırşehir) depremi meydana geldiği, bu depreme neden olan fayın Türkiye Diri Fay Haritası’nda deprem yüzey kırığı olarak haritalandığı kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ