Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terör İstanbul'da insanlığı vurdu
        1

        Nihat ULUDAĞ-Müslim SARIYAR-Serkan AKKOÇ-Yusuf DOĞAN-Güngör KARAKUŞ-Şefik DİNÇ-Sinan BİLGENOĞLU- Erdem ŞAHİN- Kurthan DEMİR-Neşet DİŞKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        2

        Terör, Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini görmek için binlerce kilometre kat edip İstanbul’a gelen turistleri Sultanahmet Meydanı’nda vurdu. Türk İslam Eserleri Müzesi ve Alman Çeşmesi’nin de bulunduğu Sultanahmet Dikilitaş Meydanı’nda dün sabah saat 10.20’de ‘canlı bomba’ saldırısı düzenlendi.

        3

        Saldırıda 8’i Alman 10 turist hayatını kaybederken, 2’si Türk ve 13’ü yabancı 15 kişi de yaralandı. Yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Saldırıda canlı bomba da parçalanarak öldü.

        4

        İKİ GÜNLÜĞÜNE GELMİŞLERDİ

        Edinilen bilgiye göre 33 kişilik Alman turist kafilesi 2 günlük bir tur için Tura Turizm ile önceki akşam saat 17.45, 18.15 ve 19.00’da 3 grup halinde Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.

        5

        Orta yaş üstü Almanlardan oluşan kafile Karaköy’de bir otele yerleşti. Bu akşam saat 21.30 uçağıyla Dubai’ye gitmeyi planlayan grup, dün sabah saat 09.30 sıralarında gezmek için Dikilitaş Meydanı’na gitti.

        6

        "SİYAH GİYİMLİ BİRİ GRUBA KARIŞTI"

        Alman turist grubunun meydanda olduğu sırada ‘canlı bomba’ kanlı eylemini gerçekleştirmek için üzerindeki patlayıcıları harekete geçirdi. Sultanahmet Meydanı’nda kulakları sağır eden bir patlama yaşandı.

        7

        Öyle ki patlamanın sesi, Fatih, Eminönü, Taksim’in yanı sıra Anadolu yakasındaki Kadıköy ve Üsküdar’dan da duyuldu. Bu sesin ardındansa tarihi meydanda tam bir can pazarı yaşandı. Meydanda 1 metrelik bir çukur oluştu.

        8

        Olay yerine hemen güvenlik güçlerinin yanı sıra, ambulanslar ve itfaiye araçları sevk edildi. Dikilitaş Meydanı cesetlerle doldu. Bacağından yaralanan ve canlı bombayla göz göze geldiğini belirten Alman bir turistin ifadesinde siyah giyimli bir erkeğin gruba yaklaştığını, ardından da üzerindeki bombanın pimini çektiğini söylediği öğrenildi.

        9

        TUR REHBERİ: İNSAN ETLERİ YÜZÜME YAPIŞTI

        Saldırıda hafif yaralanan Alman turist kafilesinin rehberi Sibel Şatıroğlu, Vakıf Gureba Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Şatıroğlu, yakınlarına saldırı anını, “Grubun arkasındaki bir kişi bombayı patlattı. Ben olduğumuz yerin tarihçesini anlatıyordum. Bombacıyı siluet olarak gördüm. İnsanların etleri yüzüme yapıştı” diye anlattığı öğrenildi.

        10

        BÖLGE ABLUKAYA ALINDI

        Patlamanın ardından alarm durumuna geçildi ve Çevik Kuvvet polisleri Tarihi Yarımada’yı ablukaya aldı. Vatandaşlar ve turistler hızla bölgeden çıkarıldı. Bir polis helikopteriyse havadan olay yeri üzerinde uçuş yaptı.

        11

        Yaralılar bölgeye sevk edilen ambulanslarla Haseki Eğitim ve Araştırma, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

        12

        Yaralılar arasında bir Peru ve bir Norveçli olduğu öğrenildi. Tedavi altına alınan 3 Alman vatandaşının isimlerinin Gentzler Traja, Frank Zimmer ve Dagmar Zimmer olduğu öğrenildi. Ölenlerin cenazeleriyse Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

        13

        İKİNCİ BOMBA ARANDI

        Bomba uzmanları ikinci bir bomba ihtimaline karşı çöp kutularına kadar her noktada inceleme yaptı. Ardından da Olay Yeri İnceleme Şube, Bomba İmha Şube ve Terörle Mücadele Şube müdürlüklerine bağlı polisler, patlama noktasında delil aradı.

        14

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan bir grup savcı da olay yerine gelerek inceleme başlattı. İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada, ‘’10 ölü, 15 yaralı olduğu tespit edilmiştir. Patlamanın nedeni, patlayıcının cinsi, olayın fail veya failleri hakkında incelemeler sürmektedir’’ dedi.

        15

        DAEŞ AYNI BÖLGEDE POLİSİ HEDEF ALMIŞTI

        Dünkü saldırı terör örgütü DAEŞ’in geçen yılki saldırısını da hatırlattı. 6 Ocak 2015’te Sultanahmet’te Turizm Polisi Şube Müdürlüğü’ne yönelik canlı bomba saldırısında polis memuru Kenan Kumaşçı şehit olmuş 1 polis de yaralanmıştı. Saldırıyı terör örgütü DAEŞ militanı Dağıstanlı Diana Ramazova’nın gerçekleştirdiği tespit edilmişti.

        16

        UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

        "Paris gibi etki yaratmak amaçlandı"

        STRATEJİST DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖZEREN: "Saldırının tüm dünyada bilinen Sultanahmet’te yapılmış olması, Paris saldırısına benzer bir etkiyi amaçlıyor olabilir. Bu saldırıyla DAEŞ, hem Türkiye’yi hem de Batı’yı hedef almış oldu."

        17

        "Ama Ankara saldırısından sonra İstanbul’da da benzer bir saldırının olması DAEŞ’in Türkiye’ye yönelik tehdit boyutunu gösteriyor. DAEŞ, bu eylemle Türkiye’deki ilk uluslararası nitelikte saldırısını yapmış oldu. Suriye ve Irak’ta sıkıştıkca bu tür eylemlere ağırlık verebilir."

        18

        "Saldırıyı DAEŞ’e kim yaptırdı?"

        TERÖR UZMANI ABDULLAH AĞAR: "Türkiye’ye karşı böyle bir saldırı bekleniyordu. Ancak ‘Saldırıyı DAEŞ’e kim yaptırdı?’ sorusunun cevabı önemli. Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta aldığı inisiyatifi cezalandırmak için yapılan eylem gibi görüyorum. Türkiye’nin dikkatini dağıtmak istiyorlar."

        19

        "Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta kendisine biçilen rolün dışına çıkmasını istemiyorlar. DAEŞ’in hedefinde hep Fransa vardı. Bu saldırıda Türkiye ile Batı’nın birlikte hedef alındığı açık. Alman turist kafilesinin bilinçli olarak hedef alınmış olma ihtimali düşük olsa da ihtimal dahilinde. Çünkü Almanya peşmergeye hem eğitim hem de silah ve mühimmat veriyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ