Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bildiri tartışması sürüyor

        Durmuş Ali KILINÇ-Kenan TAŞKIN-Çiğdem YILMAZ-Can HACIOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

        Güneydoğu’daki çeşitli üniversitelerden bin 128 akademisyenin imzaladığı bildirinin yankıları sürüyor. Önceki gün gözaltına alınan akademisyenlerin tamamı serbest bırakılırken, çeşitli kentlerde savcılıklar ve üniversite yönetimleri “terör propagandası yaptıkları” iddiasıyla akademisyenlere yeni soruşturmalar açtı.

        "YA ÖZÜR YA TERK"

        Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde bildiriye imza atan eski rektör Prof. Dr. Şükrü Boylu ve Arş. Gör. Dr. Özgen Yalçın için idari işlem başlatılırken, Söke İşletme Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Serhan Gül açığa alındı. Rektör Cavit Bircan, imzacı diğer 2 akademisyen için de benzer işlem uygulanacağını açıkladı. Giresun Üniversitesi’ndeki görevinden uzaklaştırılan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Özhan Koçak’a karşı, kentte “Ya özür dile ya şehri terk et” kampanyası başlatıldı. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı da 5 akademisyen hakkında soruşturma açtı.

        BOZDAĞ: PKK HAZIRLADI

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, akademisyenlerin imzaladığı bildirinin PKK tarafından hazırlandığını ileri sürdü. Bozdağ, “Bu akademisyenler bildiriyi okumadan imzaladılarsa, felaket bir şeydir” dedi. AK Parti Amasya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Prof. Dr. Naci Bostancı, bildirideki ifadelerin, “terör örgütünün tezlerinden farkı olmadığını” savundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ise “Umarım gereken yapılacaktır” diye konuştu.

        "GÜVENLİKLERİ SAĞLANSIN"

        Öte yandan TMMOB ve KESK, akademisyenlerin gözaltına alınmasına tepki olarak Ankara’da eylem yaptı. Yapılan basın açıklamasında “hain yaftasıyla, gerçeklerle yalanın birbirine karıştırılmaya çalışıldığı” kaydedildi. Eskişehir’de düzenleneneylemde ise “bildiriye imza atan tüm akademisyenlerin can güvenliğinin sağlanması” istendi.

        ABD: ENDİŞE VERİCİ

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bildiriyi imzalayan akademisyenlerin gözaltına alınmasını “Endişe verici bir trendin parçası” olarak yorumladı. Bakanlığın konuyla ilgili yazılı açıklamasını okuyan Kirby, “Resmi makamlar, emniyet güçleri ve yargı otoritesi, meşru bir siyasi söylemi bastırmak için kullanılıyor” ifadesini kullandı. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın açıklamasını da anımsatan Kirby, “Hükümet eleştirisi, vatana ihanet anlamına gelmez” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ