Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem El yapımı bombaya karşı ‘gübre’ye teknik takip

        Saliha ÇOLAK / GAZETE HABERTÜRK

        Tarımsal gübrenin 4 çeşidinin bomba yapımında kullanılması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nu (TÜBİTAK) harekete geçirdi. TÜBİTAK, bomba yapımında kullanılabilen gübrenin Türkiye çapında teknik takibi üzerinde çalışma başlattı.

        Konu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme geldi. CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, gübrenin bomba yapımında kullanıldığını vurgulayarak, ABD’de önlem amacıyla gübre kullanıcılarının yakın takibe alındığını hatırlattı. Tamaylıgil, Türkiye’de de can kayıplarına yol açan bomba yapımında kullanılan gübrelerin üretim ve kullanımıyla ilgili önlem alınıp alınmadığını sordu.

        Komisyona bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Metin Kaycıoğlu, yüzde 28 ve üzeri amonyum nitrat içeren gübrelerin ambalajsız ve perakende satışına izin verilmediğini anlattı. Kaycıoğlu, 2008 yılında çıkarılan genelge çerçevesinde söz konusu 4 çeşit gübrenin üreticiden son kullanıcıya kadar takip edildiğini, satın alanların kimlik bilgilerinin kaydedildiğini söyledi.

        TÜBİTAK’TA ÇALIŞMA

        Bakan Fikri Işık da komisyonda yaptığı açıklamada, TÜBİTAK’ta el yapımı patlayıcılara yönelik çok ciddi bir çalışma yürütüldüğünün altını çizdi, “23 Temmuz’da çözüm sürecinin sabote edilmesi ve sonraki süreçte yaşanan olaylarda büyük oranda el yapımı patlayıcılar kullanılıyor. Buna yönelik ciddi bir çalışma, ilgili tüm birimlerce yapılıyor. Ama takdir edersiniz ki bu kadar geniş bir kullanım alanı olan gübrenin her bir kilogramının takip edilmesi çok kolay değil. Ama en azından teknik olarak da takip edebilme imkânına çalışıyoruz. Bayağı güzel gelişmeler de var. Amaç dışı kullanımı hem Tarım Bakanlığı hem diğer ilgili tüm kamu kurumları birlikte engellemeye çalışacağız.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ