Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP’de ağır toplar liste dışı kaldı

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde, PM ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri yapıldı. Seçimlerin çarşaf listeyle yapılması nedeniyle dün sabaha kadar devam eden seçim işlemleri 19 saatte tamamlandı. Kayıtlı bin 275 delegeden bin 228’i oy kullandı, 151 oy geçersiz sayıldı.

        Seçimde partinin en büyük karar organı Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden sadece Selin Sayek Böke, Veli Ağbaba, Haluk Koç, Bülent Tezcan, Sezgin Tanrıkulu, Tekin Bingöl yeniden seçildi.

        İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı adaylığından bu yana Kılıçdaroğlu’nun yanında olan Genel Sekreter Gürsel Tekin PM’ye seçilemedi. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesindeki MYK üyeleri Enis Berberoğlu, Nihat Matkap, Faik Öztrak da PM dışında kaldı. Listede yer almayan Seyhan Erdoğdu ve BYKP adayı Mehmet Bekâroğlu da PM’ye giremedi. MYK üyeleri Sencer Ayata, Ercan Karakaş, Yakup Akkaya ise aday olmadı.

        Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Kılıçdaroğlu’nun listesini delerek üçüncü sıradan PM’ye girdi. Necati Yılmaz, Aykut Erdoğdu, Gürsel Erol da anahtar listeyi delerek ön sıralardan yönetime girmeyi başaran isimler oldu.

        İstanbul milletvekilleri Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi, eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ergenekon davasından tutuklanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen de listeyi delen isimler arasında yer aldılar.

        Kurultay’da PM’ye 8 isim Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) kontenjanından girdi. PM dışı kalan Mehmet Bekâroğlu’nun Kılıçdaroğlu’na önerdiği eski Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan da BYKP kontenjanından PM’ye girdi.

        PM listesine son sıralardan giren Berhan Şimşek, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Pekşen, Mehmet Yula, Ekrem Kerem Oktay, İrfan Önal ve Okan Gaytancıoğlu’nun kadın ve genç kotası yüzünden yedek listeye düşebilecekleri belirtildi. PM üyeliğine Muharrem İnce’nin listesinden aday olan şarkıcı Atilla Taş 299 oyda kaldı. İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ve Mustafa Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil de listeye giremeyen isimler arasında.

        '52 KİŞİLİK LİSTE BENİM DEĞİL'

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun, kurultay sonrası il başkanları ile Genel Merkez’de yaptığı toplantıda, yönetimin listesinin delinmesine ilişkin olarak “Ben 104 kişilik liste yaptım. 52 kişilik liste benim değildir. Ayrıca benim olmadığına ilişkin delegelere mesaj yolladım” dediği öğrenildi. Birden fazla anahtar liste çıkmasının CHP’nin parti içi demokrasisinin bir sonucu olduğunu da vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kurultayda farklı listelerin çıkması, listelerin yarışması doğaldır. Demokratik yarış sonucu PM’ye giren arkadaşlarımızla uyum içinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Tekirdağ İl Başkanı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın PM’ye seçilememesini eleştirmesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Faik Bey’i anahtar listeme yazdım. Seçilememesine ben de çok üzüldüm” karşılığını verdiği öğrenildi.

        LİSTEYE GİREMEYENLER NE DEDİ?

        Gürsel Tekin: 6 yıl şerefle parti yönetiminde görev yaptım. Şu anda da CHP milletvekiliyim. Partimin iktidara gelmesi için bir milletvekili olarak çalışmaya devam edeceğim.

        Enis Berberoğlu: Partiye girdiğim gün şu gerçeğin idrakindeydim. CHP’nin bana değil, benim CHP’ye ihtiyacım var. Yönetimde geçirdiğim 1.5 sene bu görüşümü pekiştirdim. Bugün nöbet değişiminden sonra bu partinin sadece bir vekili değil, inançlı bir militanı olarak yoluma devam edeceğim.

        PM'DE EN YÜKSEK OYU ALAN 52 İSİM

        -Selin Sayek Böke-691

        -Erdal Aksünger-603

        -Fikri Sağlar-595

        -Ali Özgündüz- 546

        -Necati Yılmaz-526

        -Veli Ağbaba-523

        -Aykut Erdoğdu-495

        -Devrim Kök- 492

        -Haluk Koç-482

        -Gürsel Erol-454

        -Candan Yüceer-451

        -Hakkı Süha Okay-438

        -Seyit Torun- 434

        -İlhan Cihaner- 433

        -Ali Özcan-422

        -Mehmet Tüm-414

        -Bülent Tezcan- 413

        -Mustafa Moroğlu-411

        -Eren Erdem-410

        -Sezgin Tanrıkulu- 406

        -Ali Öztunç-405

        -Çetin Sosyal-404

        -Tekin Bingöl- 379

        -Mehmet Ali Çelebi-378

        -İdris Yıldız-364

        -Bülent Kuşoğlu-359

        -Öztürk Yılmaz- 358

        -Gamze Akkuş İlgezdi-354

        -Gülseren Onanç- 349

        -Çetin Osman Budak-346

        -Kamil Okyay Sındır-345

        -Haydar Akar-342

        -Zeynep Altıok-340

        -Orhan Sarıbal-338

        -Hakkı Akalın-336

        -İdris Akyüz-336

        -Mevlüt Dudu-335

        -Aylin Nazlıaka- 332

        -Sibel Özdemir-330

        -Turan Hançerli-330

        -Yıldırım Kaya-330

        -Hüsnü Süslü-329

        -Berhan Şimşek-327

        -Yasemin Öney Cankurtaran-325

        -Kadir Gökmen Öğüt-319

        -Gülizar Biçer Karaca-319

        -Haluk Pekşen-317

        -Mehmet Yula-317

        -Ekrem Kerem Oktay-316

        -İrfan Önal-316

        -Okan Gaytancıoğlu- 315

        -Yaşar Seyman-310.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ