Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP ve HDP, HDP'li Sarıyıldız'ın bulunduğu gruba ateş açıldığı iddiasını sordu

        TBMM Genel Kurulu'nda, CHP ve HDP grupları, Cizre'de HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da bulunduğu gruba ateş açıldığı iddialarına ilişkin hükümetin bilgi vermesini talep etti.

        Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, devletin terör örgütüyle etkin mücadelesinden yana olduklarını ancak Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun da unutulmaması ve terörle mücadelede buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

        Cizre'de "ateş altında kaldıkları" iddia edilen Sarıyıldız'ın da içinde bulunduğu grubun durumuyla ilgili bilgi verilmesi talebinde bulunan Altay, "Ben hükümetin, Cizre'de olanlarla ilgili bilgi vermeden parlamento çalışmalarının durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Ülkenin bir yerinde milletvekiline ateş açıldığı söyleniyor, bu parlamento burada iş ve işlem yapacak. Böyle şey olmaz. Böyle demokrasi de olmaz" diye konuştu.

        Birleşime bir saat ara verilmesini ve ardından hükümetten bir yetkilinin parlamentoya konuyla ilgili bilgi sunmasını isteyen Altay, gerekirse kapalı oturum da yapılabileceğini ifade etti.

        AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Meclis'in gündemine hakim olduğunu ve birleşime ara verilmesine gerek duyulmadığını söyledi.

        "Hiçbir vekilimizin, hiçbir vatandaşımızın saçına, kılına zarar gelsin istemeyiz. Bu konuda hemfikiriz" ifadesini kullanan Turan, İçişleri Bakan Yardımcısı'ndan konuyla ilgili bilgi aldığını ve durumun anlatıldığından farklı boyutta olduğunu ifade ettiğini aktardı.

        Turan, "Terör faaliyetlerinin en yoğun olduğu evlerden birinde buna benzer çatışmalar olduğunu ifade ettiler. Vekilimizle görüştüklerini, sorun olmadığını da ifade ettiler. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verecekler zaten. Dolayısıyla 'Meclis'i kapatalım' söyleminin iyi niyetten yoksun olduğunu ifade ediyorum. Kurtuluş Savaşı'nda bile çalışan bu Meclis'in, gündemine devam etmesi lazım" dedi.

        Konuya hükümetin hakim olduğunu ve kimseye zarar gelmeden bu işin çözülmesinin istendiğini belirten Turan, "Eğer niyetleri samimiyse yardımcı olsunlar" değerlendirmesinde bulundu.

        HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise Sarıyıldız ve beraberindekilerin durumunun vahim olduğunu öne sürerek, "devletin Cizre'de şu anda suç işlediğini" iddia etti. Demirel, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Meclis'e gelerek milletvekillerine bilgi vermesi gerektiğini kaydetti.

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de bu durumun görmezden gelinemeyeceğini dile getirdi.

        TBMM Başkanvekili Buldan, Sarıyıldız'ın, kendisine "Cizre'de durumun çok ciddi olduğunu ve sivillerin ve seçilmiş kişilerin üzerine ateş açıldığını" anlattığını iddia etti.

        Buldan, hükümet yetkililerinden birinin, Meclis'e gelip bilgi vermesi yönündeki talebe katıldığını belirterek, bu nedenle birleşime bir saat ara verdiğini açıkladı.

        Buldan konuşurken ayağa kalkan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Bunu yapamazsınız" diyerek tepki gösterdi.

        Oturuma ara verilmesinin ardından, CHP ve HDP'li milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

        Bu sırada HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara arasındaki tartışma büyüdü. Yıldırım, kavgayı önlemeye çalışan AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar'ı itti.

        AK Parti Grup Başkanvekili Turan ise yanına gelen Levent Gök'e "Teröristleri kaçırmaya çalışıyorlar. Buna alet olmayın" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ