Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP’de eşbaşkanlar yine seçildi PM’de ise 74 isim liste dışı kaldı

        Esra YAZDIÇ/GAZETE HABERTÜRK

        HDP 2. Olağan Kongresi dün Ankara’da yapıldı. Açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda olacaklarını ancak yeni Anayasa için izlenecek yolda mayınların kaldırılmasının şart olduğunu söyledi.

        Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “Gelin yeni Anayasa yapalım” sözünü hatırlatan Demirtaş, “Biz orada ‘Özerklik’ dediğimizde hakkımızda fezleke hazırlanmayacağının garantisi var mı?” diye sordu. Hendek ve barikatların özyönetim modelinin bir parçası olmadığını belirten Demirtaş, “Türkiye bizim ortak vatanımız, Türkiye’nin felaketi hepimizin felaketi olur. Kürt’ün de Türk’ün de diğer halkların da felaketi olur. Güçlü ordu, güçlü başkanlık sistemi değil Türkiye’yi felaketten kurtaracak tek şey demokratikleşme” dedi.

        Kongrede bin 46 delegeden 626’sı oy kullandı. 624 oy alan Eş Genel Başkanlar Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yeniden seçildi. Parti Meclisi (PM) ise kongrede büyük ölçüde değişti. 100 kişilik PM’nin 74’ü yenilendi. Altan Tan, Hüda Kaya, Erol Dora, Garo Paylan, Meral Danış Beştaş, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder gibi isimler PM dışında kaldı. Bu isimlerin listeden çıkarılma gerekçesi “Vekillerin parlamentoda daha aktif yer alabilmeleri” olarak açıklandı. HDP’nin dış ilişkilerden sorumlu ismi Nazmi Gür de PM’de yer almadı. PM’yegiren yeni isimlerden biri Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir oldu. Milletvekilleri Hişyar Özsoy (Bingöl), Aycan İrmez (Şırnak), Nimetullah Erdoğmuş da (Diyarbakır) PM’ye girdi.

        4 PARTİ DAVET EDİLMEDİ

        Kongrenin yapıldığı salonda, Türk bayrağı, Atatürk posteri ve HDP bayraklarının dışında başka bir bayrak veya amblem yer almadı.

        Kongreye AK Parti, MHP, Vatan Partisi ve Büyük Birlik Partisi (BBP) davet edilmedi. Kongrede CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Saadet Partisi’nden Atik Ağdağ, eski Emek Partisi Genel Başkanı ve HDP’nin eski vekili Levent Tüzel, DSP’den Nursel Kızılırmak katıldı.

        Açılış öncesi 2 kişi marş okumaya başladı. Tüm salon ayağa kalkarak marşı zafer işaretleriyle dinlerken, CHP’li Tezcan da PKK’lıların kullandığı marş için ayağa kalktı. Danışmanı, Tezcan’ın önüne geçerek marş sırasında görüntü alınmasını önlemeye çalıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ