Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kara kışın kahramanları

        Antalya'da sosyal medya üzerinden buluşan Antalya Evsizlere Yardım Platformu, kentte hastane, otogar, mezarlık çevresinde yaşayan evsizlere iki yıldır yemek ulaştırıyor.

        Çeşitli meslek gruplarına mensup platform üyeleri, evlerinde yaptıkları çorba ve diğer yiyecekleri, soğuk kış akşamlarında belirlenen yer ve zamanlarda, evsizlere dağıtıyor.Platform üyelerinden Umut Araz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'da 50 evsiz bulunduğunu, bu kişilerin duraklar, köprü altlarında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını ifade etti.

        "Evsizlere bir tas çorba verelim" diye düşünerek bir araya geldiklerini anlatan Araz, şöyle konuştu:

        "İki yıldır burada farkındalık yarattık. Aralarından kazandığımız dostlarımız oldu. Fakat bunlar geçici çözümler. Biz gönüllüler 'Bugün bu işi yapmıyoruz' dediğimiz zaman, arkadaşlarımız yine ortada kalacaklar. Kaldı ki yaptığımız çok bir şey yok. Boynumuzun borcu olan şeyi yapıyoruz. Dertlerini dinliyoruz, giysi veriyoruz, ilaç veriyoruz. Aynı zamanda resmi kurumların kapılarını zorluyoruz. Bu zamana kadar davetli davetsiz birçok kuruma gittik. 'Evsizlerimize çare bulun' dedik. Örneklerini de sunduk. Bursa'da, Ankara'da evsizler için bir pansiyon var. Sivas örneği var. Türkiye'de proje üretmeye gerek yok, zaten örnekleri var. Evsizler, gerçekten gönüllülere bırakılmayacak kadar ciddi bir konu."

        "KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

        Evsizlerden Mustafa Koşar da platformun yaklaşık iki yıldır kendilerine yardım ettiğini ifade ederek, "Her akşam işlerini güçlerini bırakıp, bizim gibi insanlara yardım etmeye çalışıyorlar. Antalya Valiliğinden ve yetkililerinden kalıcı çözüm istiyoruz. Ev ya da bir barınak yapılması için yetkililere sesleniyorum" diye konuştu.

        Koşar, soğuk havalarda kahvelerde çay içerek ısınmaya çalıştığını, çöplerden topladıklarını satarak para kazandığını, iş aradığını ancak bulamadığını söyledi. Kemal İlhan ise evsizlere Bursa, Ankara, İstanbul'da olduğu gibi kalıcı bir çare bulunmasını istediklerini ifade ederek, "Havalar soğuk, dışarıda yemek yiyoruz. Banklarda ve hastanelerde kalıyoruz" sözlerine yer verdi.

        YABANİ HAYVANLAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

        Karasu Belediyesi ekipleriyse, kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle besin sıkıntısı çeken yaban hayvanları için doğaya yem bıraktı.

        Karasu'da bir haftadır etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Belediye ekipleri de doğada yiyecek sıkıntısı yaşamamaları için sokak köpekleri ve yabani hayvanlar için çalışma başlattı.

        Ekipler, hayvanların muhtemel geçiş güzergahlarına et, tavuk, buğday ve ekmek bıraktı. Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvanların kış aylarında yiyecek bulmakta sıkıntı çektiklerini belirterek, "Yaban hayvanlarına bir tona yakın yiyecek dağıttık. Ekiplerimiz 24 saat çalışıyor ve sokaklarda yiyecek bulamayan hayvanlara yiyecek veriyorlar. Belediye olarak bu konuda çok hassasız" diye konuştu.

        YABAN HAYVANLARI İÇİN YEM VE YONCA BIRAKTILAR

        Zonguldak'ta,Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürlüğü ekipleri, karla kaplanan Devrek, Ereğli ve Alaplı İlçelerindeki ormanlık alanlarda yaban hayvanları için yemleme çalışması yaptı.

        Ekipler, yaban hayvanlarının geçebileceği alanlara ulaşarak yem ve yonca bıraktı. Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Sezgin Örmeci, yaban hayvanlarının yiyecek ihtiyaçlarını karşılayarak, yerleşim yerlerine inip can ve mal kayıplarına neden olmalarını engellediklerini söyledi.

        Örmeci, şöyle konuştu:

        "Yoğun kar yağışı ve dondurucu soğukların yaşandığı kış koşullarında yiyecek bulmakta zorluk çeken yaban hayvanlarına toplam 9 bin 500 kilogram kırık buğday ve yoncayı doğaya bıraktık. Keklik, sülün yerleştirme sahalarında da yemleme yaptık. Yine 1 ton sakatat, 1 ton kırık buğday, 3 ton ot ve yonca olmak üzere toplam 5 ton daha yem ve yiyeceğin dağıtımını planladık. İlerleyen dönemde de kış koşullarına bağlı olarak il genelinde yemleme faaliyetlerimizi sürdüreceğiz."

        YABAN HAYVANLARI İÇİN 300 EKMEK

        Mersinin Erdemli İlçesi'nde Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışının ardından yiyecek bulmakta sıkıntı çeken yaban hayvanları için doğaya ekmek bıraktı.

        Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, orman muhafaza memurları ile birlikte ilçeye 60 kilometre uzaklıkta ve 1500 rakımlı Toros Mahallesi Arpaalanı mevkiinde yaban hayvanlarının beslenmesi için 300 ekmek bıraktı. Akduman, kar yağışının başlaması ile birlikte doğada yaşayan yaban hayvanlarının yiyecek bulmakta çok zorlandığını söyledi. Bu nedenle her yıl yaban hayvanları için doğaya ekmek bıraktıklarını ifade eden Akduman, şöyle konuştu:

        "Haftada bir gün yaptığımız bu yemleme sonrasında kontrollerimizde hayvanların yemleri ve ekmekleri yediğini tespit ediyoruz. Bu zor kış şartlarında bir nebze olsun yiyecek bulamayan hayvanlara yardımımız dokunuyorsa ne mutlu bize. Bu kış şartlarında kara, pikniğe gelen vatandaşlarımızdan da bir isteğimiz var. Vatandaşlarımız pikniğe gelirken evlerinde bulunan bayat ekmekleri doğaya bırakabilirler. Aç kalan hayvanlar onlarla beslenebilir. Umarım, halkımız da bu uyarıyı dikkate alır ve uygularlar."

        DHA-AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ