Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Amasra Kalesi'nin duvarlarındaki yazılar siliniyor
        1

        Amasra ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki kalenin duvarlarına sprey boyayla yazılan yazılar, düşük basınçlı kum püskürtülmesi yöntemiyle temizleniyor.

        2

        Roma Dönemi'nde yapılan, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde onarımlar görerek bugüne ulaşan Amasra Kalesi’nin duvarlarındaki yazıların görsel kirlilik oluşturması nedeniyle Amasra Kaymakamlığı ve Amasra Belediyesince çalışma başlatıldı.

        3

        15 Nisan 2013'te Dünya Miras Merkezi tarafından, "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklenen Amasra Kalesi’ndeki doğal taşlar, yazılardan arındırılarak orijinal haline dönüştürülüyor. Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçedeki tarihi eserlerde zaman zaman olumsuz örneklerle karşılaştıklarını ancak sprey boyayla yazı yazılmasına ilk kez tanık olduklarını söyledi.

        4

        Kale duvarlarındaki sprey boyanın temizlenmesinin uzmanlık gerektirdiğini ve bunun için tarihi dokuya zarar vermeden özel çalışma yürütüldüğünü ifade eden Aydın, şöyle konuştu: "Amasra Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü olarak başlattığımız ve özel restorasyon firması tarafından sürdürülen çalışmaları yerinde takip ediyoruz. Şu anda çalışmalar, ilçenin tarihi dokulardan biri olan ve Sormagir Mahallesi ile Boztepe-Zindan Mahallesi'ni birbirine bağlayan Amasra Kalesi’nin 'Karanlık Tünel' olarak bilinen bölümünde devam ediyor.

        5

        Şu anda geçici listede yer alan Amasra’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için yürüttüğümüz uğraşlarımız var. Bunun da sekteye uğramaması için tarihi ve kültürel varlıklarımızı en iyi şekilde koruyup gelecek kuşaklara aktarmamız lazım ancak bu sadece devlet kurumlarının yapacağı bir şey değil, bununla ilgili vatandaşlarımızın da duyarlı olması gerekiyor. Tabii aynı durumla karşılaşmamak için emniyet müdürlüğümüz ile belediyemizin çalışması ve tedbiri olacaktır ama burada asıl nokta vatandaşımızın tarih bilincidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ