Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sabancı suikastında yanıt bekleyen 8 soru

        Zülfikar Ali AYDIN / GAZETE HABERTÜRK

        Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı ve ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ile sekreter Nilgün Hasefe, 9 Ocak 1996’da Sabancı Center’da susturucu silahla öldürüldü. Saldırı o dönem DEV-SOL (Devrimci-Sol) adını taşıyan DHKP-C’nin en sansasyonel eylemiydi. Saldırının oluşu, tetikçiler İsmail Akkol ve Mustafa Duyar’ın binaya girmeyi nasıl başardıkları, binada temizlik görevlisi olan Fehriye Erdal’ın olaydaki rolü yıllarca tartışıldı. Kanlı saldırıyla ilgili 20 yıldır yanıt bekleyen sorular şöyle:

        1- ‘AJAN’ DENİLİYORDU, ÖRGÜTE NASIL GİRDİ?

        Mustafa Duyar, DHKP-C’ye katılmadan önce TİKB (Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği) örgütünün üyesiydi. TİKB, Duyar’ın ‘ajan’ olduğunu duyurup örgütten kovduğunu bildirdi. Kısa süre sonra Duyar’ın DHKP-C’nin silahlı eylemlerine katıldığı ortaya çıktı. DHKP-C’nin, ‘ajan’ olarak suçlanan, vücudu jilet izleriyle dolu birini neden silahlı eylemci yaptığı halen belirsiz.

        2- NEDEN ÇELİŞKİLİ BİLGİLER VERDİ?

        Mustafa Duyar’ın tek başına ve İsmail Akkol ile yaptığını anlattığı silahlı eylemlerin tamamı çelişki içeriyor. Duyar, ifadesinde Cibali Polis Karakolu’na yaptığı saldırıyı anlatırken, “Adres sorma bahanesiyle polise yaklaştık. Başka polisler gelince vazgeçtik. Giderken girdiğimiz sokak çıkmaz sokaktı. Dönerken polis şüphelendi, ateş ettik” dedi. Oysa Duyar, bu eylem öncesi keşif yaptıklarını da anlatmıştı. Keşif yaptıkları bir yerde çıkmaz sokak olduğunu bilmemesi normal değildi.

        3- YAKALANIP SERBEST Mİ BIRAKILDI?

        Mustafa Duyar, Sabancı suikastından 7 ay önce bildiri dağıtırken yakalandı. ‘Askerden firar’ suçundan 10 ay hapsi olan Duyar’ın cezaevine konulmadığı iddia edildi.

        4- SİLAHLAR BİNAYA NASIL GİRDİ?

        Mustafa Duyar’ın Suriye’de yakalandıktan sonra getirildiği İstanbul’da yazılı ifadesi alındı. Olay yerinde cinayet tatbikatı yapıldı. Duyar, cezaevindeki koğuş arkadaşlarına binaya girdikten sonra suikast silahlarını temizlik firmasında görevli Fehriye Erdal’ın verdiğini söyledi. Yazılı ifadesinde ise “Silah ve susturucuları binaya girmeden bacaklarımıza sardık” dedi. İfadeleri çelişkiliydi.

        5- TEMİZLİK FİRMASININ ROLÜ NE?

        Sabancı Center’a girmek için “Hayır kurumlarına bağışlamak üzere resim göstermek üzere randevu aldık” diyen Duyar, diğer ifadesinde Fehriye Erdal’ın çalışanı olduğu “Ulusal Temizlik ile görüşmek için binaya girdik” diye konuştu.

        6- HANGİ KAPIDAN GİRDİĞİNİ GÖSTEREMEDİ

        Duyar, binaya D kapısından girdiklerini, personel kapısından devam ederek cinayetleri işlediğini ifade etti. Olay yeri tatbikatında Duyar, D kapısına götürüldü. “Ne tarafa gidiyoruz Mustafa?” diye soruldu ancak Duyar ne taraftan gittiğini gösteremedi.

        7- MANYETİK NEDEN AÇIKTI?

        Duyar, Akkol ile asansörler ve PTT binasının olduğu girişteki manyetik kartla geçilen kapıdan nasıl geçtikleri sorusuna “Kapı açıktı” yanıtını verdi. İkilinin kapıdan nasıl geçtiği yanıtlanamadı. Duyar, yukarıya nasıl çıktıkları sorusuna “Kat merdiveniyle çıktık” ve “Asansörle çıktık” diye iki ayrı yanıt verdi.

        8- 15 ve 25. KATA NASIL ÇIKTILAR?

        Cinayet günü Duyar ile Akkol önce 15’inci kata çıkmış, silahlarına susturucu takıp yönetim katına yönelmişti. Duyar tatbikatta hangi asansörle 15’inci kata çıktığını hatırlamadı. 25’inci kata çıkışlarını anlatırken çelişkili bilgiler verdi. Silahları hazırladıkları kadınlar ve erkekler tuvaletini yanlış tarif etti. 15’ten 25’inci kata çıkarken çağırdıkları asansörden Fehriye Erdal’ın çıktığını söyledi. Duyar’ın anlatımlarına göre Akkol, Duyar ve Erdal 25’nci kata birlikte çıktı. Güvenlik kameralarında üçünün birlikte olduğu görüntü bulunamadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ