Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Taksi tarifesinde dünyanın en ucuz 4. şehriyiz’

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Uluslararası katılımcıların; sektörün sorunlarını, yeni gelişmelerini ve akıllı uygulamaları tartıştığı TaxiWorld Turkey Fuarı’nda İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve BiTaksi CEO’su Nazım Salur ile sektörü konuştuk. İsviçre merkezli UBS Bankası’nın 71 metropolde yaptığı ve en pahalı 25 şehri belirlediği UBS Prices and Earnings Araştırması’nı yorumlayan Uğur, “En pahalı akaryakıtı kullansak da dünyanın en ucuz taksi tarifesine sahip 4. şehriyiz” dedi.

        "BAZI BÖLGELERDE TAKSİCİLER HÂLÂ TEDİRGİN"

        Ulaşımdaki güvenlik sorunu hakkında konuşan Uğur, “Bazı bölgelerde taksici arkadaşlarımız hâlâ tedirgin çalışıyor. Güvenlik çalışmaları için panik butonunu gündeme getirdik fakat 6 yıldır uygulanamadı. Ama istatistikler bize İstanbul’un metropoller arasında en güvenli şehirlerden biri olduğunu gösteriyor” diyor. İstanbul trafiğini değerlendiren AK Parti Erzurum Milletvekili ve Ulaştırma Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise, kentin en büyük trafik sorununun tek yolculu otomobiller olduğunu söyleyerek ekliyor, “Toplu taşıma kullanılmıyorsa nedeni raylı sistemin yeterince gelişmemesi. Bir yandan da güvenlik sorunu var. Taksiyle iki milyon yolcu taşınıyor. Motorlu araçlarla taşınan yolcu 13-14 milyon. Yani taksiler bunun yedide birini taşıyor. Ulaşıma katkıları azımsanamaz. 17 bin taksi var şu anda. Binlerce kişi bu işten ekmek yiyor. Bu nedenle onların sorunlarını endişelerini çözebilmek için çeşitli yasal düzenlemeler için de uğraşıyoruz. Yasal düzenlemeler ile sadece taksiler de değil otobüsten, metroya İstanbul’daki tüm ulaşım sorunlarını çözeceğiz.”

        "TEKNOLOJİ GELSİN AMA ESNAFI İŞİNDEN ETMESİN"

        Ilıcalı, “Bizim insanlarımız on metrede bir metro olsa bile taksiyi tercih eder. Bir hastalık olsa taksiye gider, uçağı yakalamak için taksiye biner” dedi. Teknolojinin beraberinde getirdiği dijital taksi uygulamaları için de Ilıcalı, “İleri teknoloji gelsin, hayat kolaylaşsın ama bu durum esnafı mağdur etmesin. Binlerce kişi taksi duraklarında ekmeğinin peşinde” dedi.

        "TOPLU ULAŞIMA ZAM VAR TAKSİYE TOK"

        Toplu ulaşıma gelen zammı değerlendiren Ilıcalı, “Toplu ulaşıma zam var ama taksiye yok. Taksiler zamma dahil edilmemiş ama zam yapılıyorsa taksiciler de düşünülmeli. Umuyoruz ki İBB bu konuyu değerlendirecektir” diye konuştu...

        "1.5 MİLYON KİŞİNİN TELEFONUNDAYIZ"

        Geliştirdikleri BiTaksi uygulaması hakkında sektörde yarattıkları devinimi anlatan BiTaksi CEO’su Nazım Salur, “Taksiciler kilometrenin yaklaşık %45’ini yolcu ararken boş dolaşıyor. Bizim uygulamamız o %45’i asgariye indirmeye çalışıyor. Bu nedenle İstanbul’da 12 binin üstünde taksici bizi kullanıyor” diyor. Güvenliğe çok önem verdiklerini söyleyen Salur, “Özellikle kadınlar bizi çok tercih ediyor. Çünkü takip edildiğini bilen sürücü hassas davranıyor ve bu durum yolcuya güven veriyor. Biz işte bu nedenle bir buçuk milyondan fazla kişinin telefonundayız” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ