Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Partili Özhaseki: Teröre yardım eden belediyelere el konulmalı

        HABERTURK.COM

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Büyükşehir Yasası hakkında Habertürk TV'de önemli açıklamalar yaptı. Özhaseki, belediyelere kayyum atanması hakkında, "Belediye Yasası içinde kayyum atanması yok ama bunun çıkmasını doğru buluyorum. Eğer bir belediye teröristlere yardım ediyorsa, gidip el konulmalıdır" dedi.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki, Habertürk TV'de doğu ve güneydoğuya yönelik yapılacak yatırımlar hakkında konuştu.Özhaseki'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

        BÜYÜKŞEHİR YASASI ÇALIŞMALARI

        "Geçen iki yıllık süre içinde bazı aksaklıklar gördük. Sıkıntılardan bahsedildi, şikayetler alındı, bazı belediyeler bu yasayı tam kullanamadıklarından bahsettiler. Temel mantık itibariyle nüfusu belirli bir yoğunluğa ulaşmış yerlerde Büyükşehir Yasası ilan edildi.

        Bir takım çalışmalar yürütülüyor. Bunlardan biri belediyelerin gelirlerini artırmasına yönelik. Gelirlerin orta bir çizgiye getirilmesi gerekiyor.

        YEREL YÖNETİMLERİN GİDERLERİ

        Biz Avrupa standartlarında bir yasa yapalım diye uğraşıyoruz. Belediyelerin mali yapılarını güçlendirelim istiyoruz, imarda kolaylık sağlamak istiyoruz. Yetkileri iyi niyet dışında kullanıldığına da şahit oluyorsunuz. Özellikle HDP'li belediyelerin istismar edildiğini gördük. Bütçelerinin yüzde 90'ı merkezi idareden geliyor. Bunları yatırıma dönüştürmek yerine, bunu başka yerlerde kullanıyorlar. Kanun personel gideri olarak yüzde 30'u aşamaz diyor ama HDP'li belediyeler yüzde 90'ları aşmış durumda. Yatırımda da çok bir şey yaptıkları yok.

        Belediye hizmetleri aksarsa, vatandaşların güvenliği tehlikeye girerse İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine mahkemeden tespit yapılır, mahkemeden süre verilir, yapmadığı takdirde İçişleri Bakanlığı yapar.

        BELEDİYELERİN ÇALIŞMALARININ ARTIRILMASI

        Şu anda yapılan çalışmalar üzerinde görüşülen iki madde var. Burada hizmet yapmayan belediyeler hakkında ne yapılacağı konusu. Belediyeler hizmet yapılmazsa, bunun tespit edilmesi gerekli, parasının kesilmesi gerekli. Kasti olarak yapılmazsa, valiler bu işi yaptırırlar, İller Bankası'na yazdırır, parayı keserler. Kanunu netleştirmek lazım. Valiler, kaymakamlar görevli olmalılar. Çöpü almalarını, suyu vermelerini bekleyemeyiz.

        Teröre yardım eden belediyeleri seyredecek misiniz? Böyle bir şey olmaz. Bu şuna benziyor; gemi kaptanı, gemideki insanları limana ulaştırmaya çalışıyor, birileri de gemiyi baltalıyor. Böyle bir şey olmaz. Siz orada hendekler, çukurlar kazacaksınız sonra belediye diye gezeceksiniz. Bunun hakkında İçişleri Bakanlığı'nın bir çalışması var diye biliyorum.

        KAYYUM ATANMASI

        Belediye Yasası içinde kayyum atanması yok ama bunun çıkmasını doğru buluyorum. Eğer bir belediye teröristlere yardım ediyorsa, gidip el konulmalıdır. Terör ayrı bir şey, insanlık dışı bir şey. Kimse bunu hoşgöremez. HDP'li arkadaşlar Meclis'te bunu yapmaya çalışıyorlar, çırpınıyorlar, zorluyorlar. Bunlar Kandil'den aldıkları emirle çırpınıyorlar ama beyhude bir iştir. Kürtlerin iyiliğini, mutluluğunu istiyorlarsa, PKK'lıların elinden silahı bıraktırmalarıdır.

        Bazen Meclis'te tahammül etmekte zorlanıyoruz, öyle şeyler söylüyorlar ki... Biz hep sabrediyoruz. Bunların yapması gerekten tek şey, Kürtlerin temsilcisi olmak istiyorlarsa teröristlere silah bıraktıracaklar, sonra her şey konuşulur. Silah eldeyken normal, masum yasaların uygulanmasını kimse beklemesin.

        AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ

        10 sene önce kamu reformu yapılırken, çok önemli maddeler vardı ancak Ahmet Necdet Sezer üniter yapıyı bozacağı gerekçesiyle reddetti. Sayın Başbakanımız yerelin yetkisinin güçlendirilmesi üzerine bir çalışma başlatacağımızı söyledi. Ancak bunu kötüye kullanacak birileri için de önlem alınması gerek. Avrupa'daki gibi kibar, şık ortamda bu işlerin tartışıldığını söyleyemezsiniz.

        Bunu bütün HDP'li belediyeler için demiyoruz. Bazıları var. Oranlarından belli. Ancak büyük çoğunluğu Kandil'in emrinde olduğu için korkularından, belki gönüllü olarak teröre yardım ve yataklık ediyorlar. İşte onları gözardı ederek kanun yaptığınızda bölünmeye yol açarsınız.

        Belediye Yasası'nda çok net olarak, valilerin, belediyelerin çalışmaması durumunda müdahil olması yasada var. Biz bunun yöntemini, süresini kısaltacağız.

        BELEDİYELERİN SORUNLARINI ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR

        Belediyelerin sıkıntılı oldukları birkaç konu var. Belediyelerin ellerini, kollarını kilitleyen sorunları çözmek gerekiyor. Birçok belediye hareket edemez olarak bekliyor. HDP'liler işin sadece bir ucunda. Asıl belediyeleri rahatlatacak uzunca bir yasa var. Biz bunu diğer partili arkadaşlarla paylaştık, paylaşıyoruz. Doğruyu bulmaya çalışıyoruz, iyi niyetle yapıyoruz. Meclis'te kavga sebebi olmadan geçeceğini zannediyorum.

        Ülkelerin kamu yönetimine bakıldığına yerelin hakim olduğunu, yerelde demokrasinin daha güçlü olduğunu görüyorsunuz. Doğuya doğru gittiğinizde merkezi idare duruyor. Türkiye ara standartta bir yerde. Daha ileri bir yerde durulabilirdi. Ancak, HDP'li belediyeler bunu engelliyor. AB yolunda adım atmaya çalışan Türkiye niye durur, vakit geçirir; tek sebebi eli silahlı güçler. Onlar yurt dışı ile bağlantılı oldukları için silahı da bırakamıyorlar."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ