Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı'ndan sigaraya Ziya Paşalı savaş!

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kimin cebinde paket gördüysem el koydum, bırakması için telkinde bulundum. Hani Ziya Paşa diyor ya "Bir katre içen çeşme-i pür-hûn-i fenâdan, başın alamaz bir dahi bârân-ı belâdan" yani, "faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz." Yani zararlı alışkanlıkların tümü böyledir. Başınız bela yağmurundan kurtulamaz" dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Sigarayı Bırakma Günü Münasebetiyle Düzenlenen Resepsiyon'da 250 kişiyi ağırladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

        "Aramızda verdikleri söz üzerine sigarayı bırakmış arkadaşlarımız var. Ben kendilerini verdikleri sözde durduğu ve sigarayı bıraktıkları için tebrik ediyorum. Ortaya koydukları iradeden dolayı kutluyorum. İnşallah ülkemizde tütün kullanımı oranını her yıl biraz daha azaltacağız.

        Devletin en üst temsilcisi olarak anayasa hükmünün yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak görevimdir. Aynı zamanda bu şahsi prensibimdir. Sigara içme özgürlüğü olamaz. Nasıl intihar etme özgürlüğü yoksa, bu da olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü kendi iradesi dışında bir tehdide maruz kalmaktadır. Devlet nasıl masum vatandaşı koruma mecburiyetindeyse, tütüne karşı da aynı şekilde korumak zorundadır. Cumhurbaşkanlığı adına ve şahsi olarak arkasındayım, destekçesiyim bu mücadelenin.

        Kimin cebinde paket gördüysem el koydum, bırakması için telkinde bulundum. Hani Ziya Paşa diyor ya "Bir katre içen çeşme-i pür-hûn-i fenâdan, başın alamaz bir dahi bârân-ı belâdan" yani, "faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz." Yani zararlı alışkanlıkların tümü böyledir. Başınız bela yağmurundan kurtulamaz. Siz bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Herbirinizi bir kez daha kutluyorum. Darısı halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına.

        Gelişmiş ülkelerde sigara içme alışkanlığı azalırken, diğer ülkelerde arttığını görüyoruz. Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz. 1960-70'lerin filmlerinin tamamında sigara ve alkolün önplanda olduğunu görürsünüz. Türkiye önce 1989 ardında 2008 yılındaki kanunlarla ciddi mesefa kat etti. Sadece geçtiğimiz 4 yılda 15 yaş ve üzeri nüfusta sigara kullanımının 2,2 milyon azaldığını gösteriyor. Türkiye'nin dünyada lider ülke olması bu politikayı güçlendiriyor.

        Ancak birçok ülkeye göre yeterli bilince ulaşamadığımıza inanıyorum. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir. Bu illetin pençesine düşeni uyarmalı, bunda ısrarcı olmalıyız. Bunu sevdiğimiz için yapıyoruz. Bir insan bundan dolayı ölmesine, hastalık sahibi olmasına sessiz kalabilir mi?

        Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar hayat tarzımızla ilgilidir. Bu direnç için STK, partilerle hareket etmemiz gerekiyor. Hiçbir ideoloji, düşünce; sigara, alkol, uyuşturucu ile mücadelede atılan adımlara engel değildir. Kişisel zaaflarınızı bir kenara bırakmanız şart. Aksi takdirde çok büyük vebalin altına girersiniz.

        Alkol, sigara, uyuşturucu, obezite küresel olarak ele alınması gereken konulardır. Bizim elde ettiğimiz her ilerleme önemlidir. 6 yılda yapılan 11,5 milyon denetim ve kesilen 132,5 milyon ceza ve kapatılan işyeri kararlılığın işaretidir. Uygulamada bir takım eksiklikler olduğunu biliyorum. Sigara, nargile ve pipo ile daha etkili mücadele etmemiz gerekli, gözüm üzerindedir. Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin istismarına izin vermemeliyiz.

        Aldatıcı pazarlama taktikleriyle vatandaşlarımızın bu illetten kurtulma çabasına engel olunmamalıdır. Hayat biçimimizi değiştirerek bu sorunlardan kurtulma konusunda seferberlik başlatmalıyız. Sağlık Bakanlığı'nın adımlarını doğru adım olarak değerlendiriyorum. "Hayat sigarasız güzel" çağrımıza davet ediyorum. Türkiye'nin tamamını dumansız hava sahası haline getirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Her günümüzü 9 Şubat olarak kabul edelim ve çalışalım.

        Gündeme ilişkin değerlendirmelerimi yarınki muhtarlar toplantısına bırakıyorum. Sigara içen herkes bu güzel manzara iyi bakmalıdır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne teşrifleriniz için teşekkür ediyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ