Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 25 Aralık davasında "İşlenmez suç" savunması

        "25 Aralık soruşturması"nda usulsüzlükler yaparak şüphelilere kumpas kurdukları iddia edilen aralarında Fethullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 69 sanığın yargılandığı davanın 2. duruşması başladı. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30'da başlayan duruşmada tutuklu yargılanan eski emniyet müdürü Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuklu sanık Yakub Saygılı hasta olduğu için duruşmaya katılmazken, 10 tutuksuz sanık da duruşmaya katıldı.

        REDDİ HAKİM TALEPLERİ REDDEDİLDİ

        Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, bir önceki celse sanık avukatlarının yaptığı reddi hakim taleplerinin bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmediğini açıkladı.

        SAYGILI VE AKSOY'UN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

        Söz alan tutuklu sanıklar Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy'un avukatı Muammer Aydın, reddi hakim taleplerine ilişkin kararın kendilerine henüz tebliğ edilmediğini belirtti. Mahkemenin sadece bu aşamada sadece tahliye taleplerini alabileceğini belirten Avukat Aydın, müvekkillleri Saygılı ve Aksoy'un tahliyesini istedi. Avukat Aydın, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hakiminin ve savcının başka bir mahkemede görevlendirildiğini ifade ederek, "Hakim ve savcının başka mahkemelerde görevlendirilmesinin nedenleri kamuoyuna açıklanmalıdır. Hakimin değiştirilmesine itiraz ediyoruz" dedi.

        "İŞLENEMEZ SUÇ SÖZ KONUSUDUR"

        Tahliye taleplerinin gerekçelerini sıralayan Avukat Aydın, "Müvekkilerim savcıların verdiği talimatı uygulamış ve bu talimatlar kapsamında kalmışlardır. 18 Aralık'ta da görevden alınmış ve gelişmeleri de basından takip etmiştirler. İşlenemez suç söz konusudur. Ayrıca dosyada somut delil yoktur, varsayımlar mevcuttur. 18 aydır tutuklu olan her iki müvekkilim hakkında da derhal beraat ve tahliye kararı verilsin" diye konuştu. Mahkeme duruşmaya ara verdi.

        İDDİANAME

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede örgüt lideri olmakla suçlanan şüpheliler Fethullah Gülen ve yardımcısı olduğu belirtilen Sinan Dursun'un, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Gülen ve Dursun'un, "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünü kurmak ve yönetmek" ve "Gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçlarından 37 yıl 6'şar aydan 52 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianame örgüt yöneticisi olmakla suçlanan diğer şüpheliler Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ve eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'nun ise ağırlaştırılmış müebbet ve 162,5 yıldan 338'er yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

        69 SANIKTAN 67'Sİ İÇİN "AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS"

        Öte yandan toplam 67 şüphelinin hepsine "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamasının yöneltildiği, bu nedenle de ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının istendiği iddianamede 2 şüpheli polis memuru için "Örgüte üye olmak" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ