Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Ankara'da yakalanan canlı bombalarda TATP bulundu

        Ankara Emniyet Müdürlüğünün terör ve istihbarat ekiplerince Mamak'ta yılbaşı öncesinde yakalanan iki canlı bombanın hazırladığı düzeneklerdeki 11 kilo patlayıcının TATP (triacetone triperoxide) olduğu tespit edildi.

        Ankara Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü, 30 Aralık 2015'te yakalanan iki canlı bomba ile birlikte ele geçen patlayıcıların miktarı ve türüne ilişkin çalışmalarını tamamladı.

        İnceleme sonucunda biri bomba yeleği diğeri ise çantada olmak üzere iki ayrı grup halinde ele geçirilen beyaz renkli kristal görünümündeki patlayıcı miktarının 11 kilogram olduğu ve türünün TATP olduğu belirlendi.

        ETKİ GÜCÜ TNT'DEN YÜZDE 80 FAZLA

        Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ODTÜ Kimya Profesörü Ural Akbulut, TATP veya TCAP olarak bilinen patlayıcının TNT'den (trinitrotoluen) yüzde 80 daha etkili olduğunu söyledi. TATP'nin bileşenlerinin kolay bulunmasının yanı sıra ısı ve sürtünmeye karşı hassasiyeti nedeniyle laboratuvar ortamında üretilmesi gerektiğini ifade eden profesör Akbulut, TATP'nin radikal örgütlerce 2001'den sonra evlerde de yapıldığı yönünde çeşitli bilgilerin bulunduğunu da kaydetti.

        Akbulut söz konusu patlayıcının HAMAS, El Kaide ve DAEŞ gibi terör örgütleri tarafından tercih edildiğini belirtti.

        TATP'NİN KULLANILDIĞI TERÖR OLAYLARI

        Terör örgütü El Kaide mensuplarının 7 Temmuz 2005'te Londra'da gerçekleştirdiği 4 ayrı bombalı saldırıda da TATP'nin kullanıldığını hatırlatan Akbulut, 22 Aralık 2001 Miami uçağında "Ayakkabı Bombası Olayı" olarak bilinen saldırı girişiminde de yine aynı tip patlayıcıya rastlandığını kaydetti.

        Akbulut, 2006'da İngiliz uçağına girmeye çalışırken yakalanan Pakistan uyruklu bir Hamas üyesinin üzerinde TATP'nin bulunduğunu, 2005'de Oklahoma'daki patlama ile 2006'da Teksas'ta meydana gelen patlamada da aynı patlayıcının kullanıldığını belirtti.

        Akbulut, TATP'nin "nitro" grubu olmadığı için havaalanındaki detektörler tarafından tespitinin mümkün olmadığını da kaydetti.

        ANKARA'DA YAKALANAN CANLI BOMBALAR

        Mamak ilçesi Yakup Abdal Mahallesi'ndeki TOKİ bloklarında terör ve istihbarat ekiplerince yılbaşından bir gün önce düzenlenen operasyonda DAEŞ üyesi oldukları tespit edilen M.C. ve A.Y. gözaltına alınmış, zanlılarla canlı bomba yeleği ve çanta içerisine hazırlanmış patlayıcı düzenekleri ele geçirilmişti.

        Gözaltına alınan zanlıların yılbaşı gecesi Kızılay meydanı ve civarında eylem hazırlığı içerisinde oldukları belirlenmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ