Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sınırda bekleyiş sürüyor çatışmalar 20 km ötede

        Bahar BAKIR/ANKARA

        Esad güçlerinin Halep’in kuzeyine başlattığı operasyon sürüyor. Türkiye sınırına dayanan on binlerce Suriyelinin sınır kapısında ve bölgedeki bekleyişi de devam ediyor.

        Çatışmaların ise Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na 20 kilometrelik mesafede yoğunlaştığı bildirildi. Suriye’nin Lazkiye kentindeki Heymin Askeri Üssü’nden kalkan Rus savaş uçakları dün öğle saatlerinde Azez kentinin güneyini vurdu.

        Rus savaş uçaklarının sınıra yaklaşmasının ardından Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden kalkan 2 F-16 savaş uçağı Kilis sınırında yaklaşık 15 dakika süreyle keşif uçuşu yaptı.

        Sınırdaki güvenlik güçleri teyakkuza geçerken yasa dışı geçişleri önlemek için kurulan beton blokların üretimine hız verildi.

        2 YENİ KAMP

        Sınırda bekleyen Suriyelilere ise Türkiye’nin yardımları sürüyor. AFAD ve Kızılay sınır ötesinde 2 kamp daha yapmak için çalışmalara başladı.

        Çok sayıda TIR, bölgeye çimento ve demir taşıdı. Sınırın sıfır noktasındaki Suriyelilerin tüm ihtiyacı Türkiye’den karşılanıyor. AFAD ve Kızılay’ın kurduğu 2300 çadıra günde 30 TIR insani yardım gönderiliyor.

        Bölgede 36 bin battaniye, 40 bin kişilik kıyafet ve 6 bin 500 yatak-yorgan dağıtıldı. Aralarında İHH’nin de bulunduğu Türk yardım dernekleri günde 30 bin kişiye sıcak yemek ve 100 bin ekmek veriyor.

        ‘İnsanlar tehdit altında sınırlarınızı açın’

        Sınırda durum böyleyken Birleşmiş Milletler’in (BM) ardından Avrupa Parlamentosu (AP) da Türk hükümetine çağrı yaptı. Çağrının sahibi AP Başkanı Yardımcısı Sylvie Guillaume. AP Sivil Haklar, Adalet ve İçişleri Komisyonu

        üyeleriyle birlikte Ankara ve Gaziantep’te temaslarda bulunan Guillaume, şunları söyledi: “Türkiye’ye sığınmak isteyen binlerce sığınmacı var. Türkiye içinde 2.5 milyon Suriyeli var, bu ağır bir sınav. Bunun yükünü biliyoruz.

        Diğer taraftan bir egoizm, itme, geri çekilme ve dayanışma eksikliği var. AB’de bunu hissediyoruz. Türk hükümetine sınırların açılması çağrısını yapıyoruz. Çünkü bu insanlar tehdit altında.”

        AB’YE SIĞINMACI ELEŞTİRİSİ

        Guillaume, AB’nin sığınmacılarla ilgili tutumunu da eleştirerek, “Bir egoizm, itme, geri çekilme ve dayanışma eksikliği var. AB’de bunu hissediyoruz.

        Bu kriz yeni bir iş sektörü, şebeke olmuş. Sanayi haline gelmiş. Milyonlarca Euro’luk ya da liralık bir sektör. Birileri ölümler üzerinden para kazanıyor. Vergi, maliye açısından denetim yapılması şart” dedi.

        AP üyesi Anna Maria Corazza Bildt de şunları dedi: “Türkiye’nin sığınmacılar ile ilgili çabaları şahane. AB’nin burada Türkiye’yi desteklemesi lazım. Ege’de, Akdeniz’de çocuklar ölüyor.

        Bu kabul edilemez bir durum. Sahil güvenliği ve yasadışı göç konularında daha çok şey yapmamız gerek. Türk hükümetinin güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge talepleri var, bunları incelemek gerek.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ