Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Eskişehir'de "Büyük Ayı"dan doğada hayatta kalma eğitimi
        1

        Eskişehir'de emekli Sualtı Taarruz (SAT) komandosu Hakan Çalışkan, emekli hava astsubay Ömer Canayakın ve dağcı Hüseyin Dönmezoğlu'nun kurduğu "Büyük Ayı" adlı grup tarafından verilen "doğada hayatta kalma" eğitimiyle insanlara doğayla mücadele yöntemleri anlatılıyor.

        2

        Çalışkan, yaptığı açıklamada, 20 yıl SAT komandosu olarak görev yaptığı Türk Silahlı Kuvvetlerinden 7 yıl önce emekliye ayrıldığını ve geçen yıl haziran ayında Ömer Canayakın ve Hüseyin Dönmezoğlu ile "Büyük Ayı" adında ekip kurduklarını söyledi.

        3

        Doğa ve insanı buluşturmayı amaçladıklarını belirten Çalışkan, şöyle konuştu:

        "Güzel bir ekip oluşturarak Eskişehir'in bilinmeyen doğasını ve her türlü doğa sporunu il sınırları içerisinde yaptırıyoruz.

        4

        Doğal yaşam ve yaban hayatı konusunda uzman eğitmenler eşliğinde ateş yakma, su elde etme, barınak yapma, el yapımı tuzaklar, yön bulma, yabani hayvansal ve bitkisel gıdalar, su elde etme, su geçişleri ve daha birçok konuyu doğada uyguluyoruz. Eğitimin içeriği iklim ve coğrafik koşullara göre değişiyor."

        5

        "DOĞADA EN ÇOK PANİK ZARAR VERİR"

        Çalışkan, Eskişehir'in bilindiğinin aksine sadece bir "bozkır şehri" olmadığını, kentte göller, dağlar, kanyonlar, tırmanış yapılabilecek kayalar, ormanların yer aldığını vurguladı.

        6

        Grubun kurucularından Ömer Canayakın ise sürekli doğada bulunmaları ve arazi konusunda uzman olmaları nedeniyle grubu kurma fikrinin ortaya çıktığını dile getirdi.

        7

        Emekli SAT komandosu Hakan Çalışkan, şunları kaydetti: Eğitime katılanlara zor durumlardan kurtulma yollarını öğretiyoruz. Bu konuda çok meraklı insanlar var. Bunların bir kısmı kendi bilgilerini test ediyor, bir kısmı da sıfırdan doğada hayatta kalmanın tekniklerini öğrenmek istiyor. Özellikle doğa sporları yapanların her an başına bir şey gelme şansı fazla.

        8

        Ormanın içerisine giriyorsanız, kayak yapıyorsanız, paraşütle atlıyorsanız, dalış yapıyorsanız, yelkenle uğraşıyorsanız mutlaka bir gün doğada kalma mücadelesi vermeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bilgi eksikliği size paniğe sokar.

        9

        İlk yardım bilginiz yoksa en sevdiğiniz insan size muhtaç olduğunuzda ne yapacağınızı bilmezsiniz panik yaparsınız. Doğada hayatta kalma bilgisi de bu şekilde eğer bilgi sahibiyseniz panik yapmazsınız. Doğada size en çok zarar verecek şey paniktir. Bunu önlemeye çalışıyoruz." AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ