Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Kimsenin kapıcısı değiliz yeni göç Avrupa’yı da vurur

        Muharrem SARIKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        AFAD’dan (Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la, Kilis’te Öncüpınar Konteyner Kenti’ni ziyareti sırasında ve ardından Türkiye’den Yemen’e bugüne kadar gönderilen en büyük insani yardımı taşıyan Şefkat Gemisi’nin demir alma törenine katılmak için Mersin’e giderken uçakta konuştuk.

        “Türkiye’de şu anda 2 milyon 620 bin Suriyeli, 172 bin Iraklı var. 10 şehirdeki 26 kampta 285 bin kardeşimizi barındırıyoruz” dedi. Sınırın hemen yanında 9 çadırkent kurulduğunu, 10’uncu kampın kurulmakta olduğunu ve 100 bin kişinin burada bulunduğunu da kaydetti.

        “Bu son dalga değil” deyip göçe ilişkin önemli bir bilgiyi de paylaştı ve devam etti: “Şu anda sınırda yığılma yok. Göç dalgaları kendi kendine olmuyor. Siyasi maksatlarla ya da demografik yapıyı değiştirerek kendi kontrollerinde yapı oluşturmak için de bombalama yapıyorlar. Siz her geleni içeri alırsanız, bazı oyunlara gelebilirsiniz. Bazen de insan kaçakçılığı şeklinde gerçekleşiyor. Hatay Valisi aradı, 800 kişi karşı taraftan gelmiş. Baktık insan kaçakçılığı, birileri kandırıyor getiriyor. Bunları alırsanız ve bu duyulursa herkes gelmek ister. Demografik yapı ve insan kaçakçılığı planlarına alet olmamak lazım.”

        Akdoğan, Kilis’teki sığınmacı kamplarını inceledi.

        ‘EN KÖTÜ SENARYO 600 BİNLİK GÖÇ’

        Akdoğan, Avrupa’nın Ankara’ya bir yandan “Türkiye sınırını açın, herkesi alın” derken, diğer yandan “Batı sınırını kapatın” dediğini anımsatıp ekledi: “Kimsenin kapıcısı, bakıcısı değiliz. Batılılar sığınmacıları burada istiyor diye bunlara kapıcılık, bakıcılık yapacak halimiz yok. Allah rızası için kardeşlik yapıyoruz, kapıcılık yapmıyoruz.”

        Suriye’den yeni akımla 100-150 bin kişinin daha gelme ihtimalinden söz eden Akdoğan, “En kötü senaryo, 600 binin üzerinde göç olursa, bu Avrupa’yı da vurur” dedi.

        Rusya’nın Suriye’de Halep’in kuzeyini bombalayarak insanları göçe zorladığını belirtti. Türkiye’de öğrenim yaşındaki sığınmacı çocukların sayısının 700-800 bine ulaştığına dikkat çekti. Sadece denizlerde 92 bin sığınmacının kurtarıldığını, toplamda bu sayının 147 bin olduğunu açıkladı.

        ‘YENİ VATANDAŞLIK KAVRAMI’

        Göç dalgasında sığınmacıların 10 ülkeyi aşarak Avrupa’nın merkezine ulaştıklarını anımsattı, orta ve uzun vadeli yeni bir strateji belgesi hazırlığında olduklarını vurguladı. Sığınmacılar konusunda, “Türk soydaşlığının ötesinde, farklı sorunlara da yol açmayacak yeni bir vatandaşlık kavramı üzerinde çalışıyoruz” dedi.

        ‘SINIRA İNSANİ HAT’

        Gelenleri sınırın ötesinde tutmak için insani yardım kuşağı oluşturmayı hedeflediklerini anlattı. “PYD gibi piyon örgütler üzerinden yeni sınırların oluşturulmaya çalışıldığını” söyleyip ekledi:

        “PYD’yi de figüran olarak kullanıyorlar. ABD ile İran arasındaki yakınlaşmaya bakın. DAEŞ diye bir örgüt üzerinden, ‘Düşmanımın düşmanı dostumdur’ durumu oldu. Irak’ta da ‘Dostumun dostu dostumdur’ yaklaşımı oluştu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ