Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'ndan ayrıntılar: Teröre mevzi açan belediye başkanı değişecek

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı” adını verdiği, terörle mücadele ve rehabilitasyona ilişkin 61 maddelik yol haritasında; 100 bin aileye iş, imar ve ihya süreci, çocuklara, gençlere, ailelere yönelik ekonomik, sosyal ve psikolojik düzenlemeler ve demokratik reformların yanı sıra önemli siyasi adımlar da yer alıyor. İnsan ve toplum odaklı, sivil bir anlayışla hazırlanan plan doğrultusunda atılacak her adım, detaylı olarak yazıldı. Bazı düzenlemeler yasa değişikliği gerektiriyor ve TBMM yaz tatiline girmeden bu değişikliklerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

        İşte, operasyonlar bittikten sonra hayata geçirilmesi hedeflenen çok önemli düzenlemeler:

        ATANMIŞ BAŞKAN: Belediyeler Kanunu değiştirilecek. Teröre açık destek verdiği tespit edilen; görevleri arasında yer almasına rağmen cenazeleri kaldırmayan ve bunu propaganda malzemesine dönüştüren; kentin yollarını yapmayarak kamu otoritesini sarsan, hizmeti aksatıp vatandaşı mağdur eden; çukurları kapatmayan ve çukur açılmasına katkı sağlayan belediye başkanları soruşturma ya da yargılama sonucunda görevden alındığında, yerine İçişleri Bakanlığı tarafından bir başkanvekili atanacak. Başkanlığın düşürülmesi söz konusu olmayacak ancak başkanın tüm yetkilerini kullanacak bu atanmış isim, seçime kadar bu görevi yürütecek. Örneğin, belediye cenazeyi kaldırmıyorsa; valilik ya da kaymakamlık cenazeyi kaldıracak, masrafını belediyeye rücu edecek. Ya da belediye yolu yapmıyorsa, çöpleri kaldırmıyorsa, çukurları açık bırakıyorsa, hizmetleri yerine getirmiyorsa; valilik ya da kaymakamlık bu hizmeti yapacak, bedelini belediyelere gönderilen merkezi yönetim paylarından kesecek.

        DEMOGRAFİK YAPI: Terör örgütünün baskı ve şiddetle ya da bezdirme politikaları ile Doğu ve Güneydoğu’daki demografik yapıyı değiştirmesine, teröre destek vermeyen vatandaşı göçe zorlamasına yönelik çeşitli tedbirler de düşünüldü. Bölgede devletin yanında olan, teröre prim ve geçit vermeyen vatandaşın yerinde yurdunda kalmasına yönelik adımlar atılacak. Başta gençler olmak üzere, terör örgütünün pençesine düşmüş vatandaşlar da kazanılacak. Şu değerlendirme çok önemli:

        “Terör örgütünün bir paçasından yakaladığı vatandaşın diğer paçasından da devlet tutacak ve kaybolup gitmesine izin verilmeyecek.”

        Evi yıkılan vatandaşın evi inşa edilecek. Sosyal ve ekonomik yardımlar artarak devam ettirilecek.

        KOORDİNASYON: Güvenlik ve istihbarat birimlerinin ihtiyaç hissettiği iç güvenlik ve terörle mücadele teşkilatı kurulmasına yönelik çalışmalar bu süreçte askıya alındı. Terör olayları tamamen bitip kamu düzeni tesis edildikten sonra bu konu gündeme alınacak.

        ASKERİ TEDBİRLER: Askerin ve polisin başta personel ve değişen tehditlere karşı teçhizat olmak üzere her türlü ihtiyacı giderilecek. Meskûn mahal çatışma eğitimi almış yeni Özel Harekât polisleri bölgeye gönderilecek. Operasyonlar bittikten sonra asker ve polis daha az görünür olacak. OHAL’i çağrıştıracak düzenlemeler olmayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ