Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cerattepe'de ikinci müdahale, araçlar çekilmeye başladı

        Artvin'de, Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması için şirket yetkililerinin, asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişinde gerginlik çıktı. Dün akşamdan itibaren Cerattepe yolunu kapatıp bölgede bekleyişini sürdüren gruba polis gaz bombası ve coplarla müdahale etti. Grubun taşla karşılık vermesi üzerine gerginlik yaşandı.

        CHP’Lİ 4 MİLLETVEKİLİ, VALİ İLE GÖRÜŞTÜ

        Artvin halkına destek içtin kente gelen CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Edirne Milletvekili Erdin Bircan ile dünden bu yana şehirde bulunan Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Vali Kemal Cirit’i makamında ziyaret etti. Vali Cirit’le görüştükten sonra eylem bölgesine gelen milletvekillerinden Uğur Bayraktutan, megafonla kalabalığa hitap etti.

        Bayraktutan, "Valimizle görüştük. Buradaki insanların yeşil Artvin’i korumaktan başka bir amaçları olmadığını ilettik. Devletle polisle karşı karşıya gelmek istemediğimizi söyledik. Polis ekiplerinin ve şirket yetkililerinin çekilmesini talep ettik. Sayın Vali de bunu İçişleri Bakanı'na ileteceğini söyledi" dedi.

        POLİSTEN İKİNCİ GAZLI MÜDAHALE

        Polis ekipleri, saat 17.00 sıralarında kalabalığa yolu açmaları ve dağılmaları yönünde uyarı yapmaya başladı. Grup dağılmayınca çevik kuvvet iki ayrı noktadan biber gazıyla müdahale etti. Bu sırada plastik mermiyle havaya uyarı ateşi de açıldı. Yaklaşık 15 dakika süren yoğun biber gazlı müdahalenin ardından gruptakiler tepelere doğru kaçtı. Gazdan etkilenen çok sayıda kişiye sağlık ekipleri ambulanslarda müdahale etti. Bu arada çevredeki evlerde oturanlar da polisin biber gazına maruz kaldı.

        ARAÇLAR ÇEKİLMEYE BAŞLANDI

        Biber gazlı müdahalenin ardından grubun araçların yanından ayrılması üzerine polis ekipleri, tepelerde bekleyenlerin bulunduğu bölge ile yol arasında barikat kurdu. Kimsenin yola yaklaşmasına izin vermeyen polisler, güvenlik çemberini tepelere doğru genişletmeye başladı.

        Cerattepe yolu üzerine park edilen yaklaşık 150 araç da yol kenarına çekilmeye başlandı. Bu işlem için çevre illerden çekicilerin de Artvin’e geldiği görüldü. Yaklaşık 2 bin kişinin tepelerdeki bekleyişi sürerken, araçların çekilmesinin gece geç saatlere kadar devam edeceği belirtildi.

        TRABZON’DAN ARTVİN’E DESTEK

        Artvin'de Cerattepe yolunu kapatan vatandaşlara polisin müdahalesi Trabzon'da portesto edildi. Atatürk Alanı’nda toplanan Trabzon Halkevi ile KTÜ Öğrenci Kolektifi mensubu yaklaşık 50 kişilik grup 'Cerattepe geçilmez Artvin halkı yenilmez' sloganı attı. Grup adına bir konuşma yapan Gizem Pehlivan, "Bugün direnen Artvin halkının yanında, Yeşil Yol'a direnen Havva Ana gibi inatçı ve kararlıyız. Buradan yetkililere sesleniyoruz; maden yapma boşuna yıkacağız başına" dedi.

        ARTVİN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

        Artvin Valiliğinden, Cerattepe Bakır Maden sahası ile ilgili olarak, valilik tarafından hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edildiği bildirildi.Valilikten yapılan yazılı açıklamada, bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşların hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere kolluk güçlerinin refakatinde bir çalışma yürütüldüğü belirtildi.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Bugün sabah itibariyle ilgili firma tarafından işletilmesi planlanan Cerattepe Bakır Maden sahasına gitme talebi doğrultusunda hem vatandaşlarımızın ve hem de ilgili şirketin güvenliğini sağlamak üzere, kolluk güçlerimizin refakatinde bir çalışma yürütülmüştür.Vatandaşlarımız şundan emin olmalıdır ki, Valiliğimizce hiçbir hukuksuzluğa asla müsaade edilmediği gibi, yapılan işlemlerde de tamamen yasal sınırlar içerisinde hareket edilmektedir.

        Yine bugün bazı internet siteleri, haber portalları ile bazı sosyal medya hesaplarında yer alan Artvin Milletvekili Sn Uğur Bayraktutan tarafından açıklandığı ve Sayın İçişleri Bakanımız Efkan ALA’ya izafeten söylemlendirilen “Vurun Geçin” gibi bir tabir ya da talimat asla Valiliğimize iletilmemiştir ve yalandır.

        Vatandaşlarımızın kamu düzenini bozacak herhangi bir hususa meydan vermeyeceklerini bilmekle beraber, sağduyulu bir yaklaşım içinde bulunmaları hassaten önemlidir.

        Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ