Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Selin Sayek Böke'den Cerattepe açıklaması: Yargı hiçe sayılıyor

        CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine ilişkin, valinin hukuksuz bir kararla vatandaşların Artvin'e girmesini engellediğini belirterek, "Toprağına, ormanına sahip çıkmak isteyen vatandaşlarımızın en temel demokratik hakkı yok sayıldığı gibi, seyahat özgürlüğü de engelleniyor. Artvin'de yargı kararı hiçe sayılıyor" dedi.

        Böke, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

        Artvin ve Artvin'e giden yollarda doğa, demokrasi ve hukuk katliamı yaşandığını savunan Böke, bölge milletvekillerinin Artvin halkıyla omuz omuza direndiğini belirtti.

        Özkoç'un Artvin'den geldiğini ve durumu yerinde gözlemlediğini anlatan Böke, tüm Türkiye'nin ses vermesi gereken olağanüstü bir durum yaşandığını ifade etti. Böke, Artvinliler dahil Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşların kente sokulmadığını vurgulayarak, "Hukuksuz yasaklama kararıyla, hükümetin valisi vatandaşların Artvin'e girmesini engelliyor. Toprağına, ormanına sahip çıkmak isteyen vatandaşlarımızın en temel demokratik hakkı yok sayıldığı gibi, seyahat özgürlüğü de engelleniyor. Artvin'de yargı kararı hiçe sayılıyor, 7 ilden yığılan güvenlik güçleriyle vatandaşlara kendi topraklarında baskı yapılıyor, insanlar kendi şehirlerine sokulmuyor, kendi yaşam haklarını ve doğalarını savunmaktan alıkonuluyor" diye konuştu.

        "ARTVİN HALKI SEFERBER OLMUŞ DİRENİYOR"

        Cerattepe gibi bir doğa harikasında 2012 yılında maden için ihale açıldığını bildiren Selin Sayek Böke, hukuka aykırı bir ÇED raporu çıkarıldığını kaydetti.

        Böke, Rize İdare Mahkemesinin bu raporu iptal ettiğini, kararın Danıştay'da temyiz aşamasında olduğunu ve bu kararı veren hakimlerin görev yerinin değiştirildiğini ileri sürdü.

        Yargı süreci devam ettiği halde yeni bir ÇED raporu düzenlendiğini vurgulayan Böke, bu ÇED raporunun iptali için 751 kişi tarafından Türkiye'nin en büyük çevre davasının açıldığını aktardı.

        Böke, Artvin halkının, doğayı, topraklarını, vatanlarını ve kendi yaşam haklarını korumak için seferber olduklarını ve direndiklerini ancak bu kez karşılarına polis ve jandarmanın çıktığını belirtti. Maden çıkarma işini üstlenen şirkete ve hükümete eleştirilerde bulunan Böke, bazı medya organlarını da yaptıkları haberler nedeniyle eleştirdi.

        İdarecilerin, polisin, hakimin ve jandarmanın, vatandaşların haklarını, yaşamını garanti altına almakla yükümlü olduğunu ifade eden Böke, buna göre hareket edilmesini istedi. Selin Sayek Böke, "Aklımız, kalbimiz, vicdanımız Artvin'de, 'Artvin bizimdir bizim kalacak' diye haykıran binlerle. Millilik bu ülkenin toprağını, ağacını, suyunu sevmekle başlar. Vatanseverlik, bu yurdun varlığına, bütün benliğinle bağlı olmaktır. Artvin Cerattepe bu memleketin direnişidir. Artvin Cerattepe'nin 'Altın'da ölüm, üstünde yaşam var" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ