Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 67 yaşındaki Celal Orhan doğum gününü kutlayamıyor

        Ferdi DURDU / MALATYA

        İlk nüfus cüzdanında ve ehliyetinde doğum tarihi "30 Şubat 1949" yazan Celal Orhan, "67 yaşına girdim, bir türlü 30 Şubat'ı bulamadım" dedi.

        İlkokulu Malatya'nın Akçadağ İlçesi'nde okuyan Celal Orhan'ın '30 Şubat' serüveni, öğretmeninin kendisine verdiği ilk nüfus cüzdanıyla birlikte başladı. 1979 yılında yurt dışına akrabalarının yanına giden Celal Orhan'a Alman polisler, nüfus cüzdanındaki tarihle ilgili 'böyle bir tarih olmaz' dedi.

        İlk '30 Şubat' şokunu Almanya'da yaşayan Orhan, "İlkokul diplomamda ikinci ayın 30'u yazıyor. Öğretmenim bana diplomayı verdi, ben de alıp cebime koydum. Askere gidip, geldim bir sorun çıkmadı. Gezmek için yurt dışına önce İsviçre daha sonrada Almanya'ya gittim. Almanya'da havaalanından içeriye girdim. Alman polis, 'Böyle bir gün olmaz' dedi. Gülüşmeler oldu ama sorun yaşamadan ülkeye girdik" dedi.

        Orhan, bankadan kredi çekmeye gittiğinde de '30 Şubat' sorunuyla karşılaştığını kaydederek, şunları söyledi: "Görevli bayan uğraştı uğraştı doğum tarihimi bir türlü bilgisayara giremiyor. Arkadaşını çağırdı, o da uğraştı olmadı. Görevliye ne olduğunu sordum. O da 'sisteme giremedeklirini" söyledi. Sonra bir yetkili kadın, 'İkinci ayın otuzu olmaz' dedi ama yine de kredi işlemlerini hallettiler. Bu şekilde ikinci ayın otuzuyla devam ettik."

        Doğum tarihinin takvimde olmaması nedeniyle bir türlü doğum gününü kutlayamadığını dile getiren Orhan, "Şubat'ın 29'u oluyor, 'Hanım yarın ayın 30'u. Bir şeyler hazırla yaş günümü kutlayalım' diyorum, bir bakıyorum Mart'ın 1'i olmuş. Şubat'ın 28'i oluyor, 'Ayın 30'u geliyor' diyorum, bir bakıyorum Mart'ın 1'i oluyor. 67 yaşına girdim, bir türlü 30 Şubat'ı bulamadım" diye konuştu.

        Nüfus müdürlüğünde doğum tarihi '28 Şubat 1949' olarak değiştirilen Orhan'ın ehliyetinde ise halen '30 Şubat 1949' yazıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ