Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Türkiye'nin köy öğretmenleri Habertürk'e konuştu

        Onur ŞAHANOĞLU/ GAZETE HABERTÜRK

        Tüm masrafı cebinden karşılayarak öğrencilerine ‘beyaz perdeyi’ tanıtan Miraç öğretmen... Düzenlediği defileyle ‘çocuklarının’ dünyasını renklendiren Hülya öğretmen ve daha onlarcası...

        16 OKULDAN 600ÖĞRENCİSİNİ SİNEMAYA TAŞIDI

        Mihraç Kulu, Bitlis Tatvan’a bağlı Yoncabaşı Köyü’nde sosyal bilgiler öğretmeni olan Kulu’yu eşiyle Japonya’ya tatile gitmek için 3 yıl boyunca biriktirdiği parayla 16 okuldan 600 öğrenciyi ilk kez sinemaya götürmesiyle tanıdık: “Şehitliklerin ve mezarlıkların kullanılması konulu tezimi hazırlarken Ertuğrul Firkateyni’nden çok etkilendim. Üç yıl para biriktirdim. Bu yaz eşim ve çocuğumla Japonya’ya gitmeyi planlıyorduk. Ertuğrul 1890 filmi vizyona girdiğinde ise yüzlerce çocuğun hiç sinemaya gitmediğini düşündüm. Çocukları sinemaya götürmek daha anlamlı geldi. Öğrencilerime hayallerimi armağan etmek istedim. Bunlar öğretmenliğin doğasında var. Öğrencileri için çabalayan binlerce öğretmenden yalnızca biriyim.”

        OKULATADİLAT İÇİN KAPI KAPI DOLAŞTI

        Mersin Mut’a bağlı Bozdoğan Mahallesi’ndeki ilkokulda görev yapan 32 yaşındaki öğretmen Özlem Genç, okulunun tadilatı için kapı kapı dolaştı.

        Ancak ne okulunu tadilat ettirebildi ne de çocuklarına oyuncak alacak birilerini bulabildi. Son olarak Mersin Noter Odası Başkanı Ahmet Yeşildağ yardımına koştu. Ve okuluna yardım yağdı.

        Artık yenilenmiş sınıflarına kavuşan öğrencileri, yaşıtları gibi oyuncaklarıyla oynayan 8 yıllık öğretmen Özlem Genç, şunları anlattı: “İlk görevim Hakkâri’den memleketim olan Mersin’e geldiğimde okulun yalnızca dört duvarı vardı. ‘Bu çocukların umuda ihtiyacı var’ dedim. Yardım alabileceğimi düşündüğüm tüm firmaları aradım, sonuç alamadım. Baktım olacak gibi değil, okulun bahçesindeki zeytinleri toplayıp sattım. Bir kırtasiyeciden okulun ihtiyaçlarından bir kısmını aldık. Ahmet Yeşildağ ile tanıştım. Artık çocuklarımın oyuncakları da var, eğlenebilecekleri sınıfları da... Mutluluklarını çok iyi anlıyorum çünkü ben de imkânsızlıklardan geldim. Tek kahraman öğretmenimizdi. Onların kahramanı olmak istiyorum. 19 Mart’ta onları Mersin merkeze götüreceğim. Hayatlarında ilk kez denizi görecekler. Denizi görmek için canla başla ders çalışıyorlar.”

        Mersin Noter Odası Başkanı Ahmet Yeşildağ’ın yardım ettiği 8 yıllık öğretmen Özlem Genç, ‘Yalnızca dört duvarı vardı” diye tarif ettiği okulu,öğrencilere tüm imkânların sağlandığı bir eğitim yuvasına dönüştürmüş.

        Mihraç Kulu Japonya tatili için 3 yılda biriktirdiği parayı 600 öğrencisini sinamaya götürmek için kullandı. Kulu “Çocukları sinemaya götürmek daha anlamlı geldi. Öğrencilerime hayallerimi armağan etmek istedim” diyor.

        7 BİN ÖĞRENCİYİ ISITTI

        Bit lis Hizan’a bağlu Karasu Yatılı Bölge Ortaokulu’nun Türkçe öğretmeni Ahmet Akkuş yardım kuruluşları ve hayırseverleri tek tek gezerek kıyafet istedi. Akkuş’un bir yıl süren çabalarının sonucunda hayırsever bir firma, çocuklara 1000 adet mont ve bot gönderdi.

        Akkuş ise “Çaresiz olan yalnız benim çocuklarım değil’ diyerek ilçedeki tüm okullar için yardım edilmesini rica etti. Firma, olumlu cevap verdi. Böylece ilçedeki 7 bin 500 öğrenci kış aylarında üşümekten kurtuldu: “3 yıl önce Bitlis Hizan’a atandım. İlk öğretmenlik tecrübem. Bitlis halkı öyle sahipleniyor ki onlara karşı bir şeyleri daha fazla yapmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Bu çocukların çoğu okul sonrası veya boş vakitlerinde hayvanları otlatıyor. Onların tek çıkar yolu var o da okumak. Okumak için de iyi eğiten bir öğretmen gerek... Onların hayallerine giden yolda sadece bir basamak olarak yardım etmek istedim. İmkansızlıklar içinde büyüdüm ve bana da yardımlar yapıldı. Kışlar burada sert geçiyor. Ayaklarındaki lastikler ve ince montlar nedeniyle üşüyorlardı. Artık tüm ilçedeki çocuklar sıcak sıcak ders çalışacak. Onlara bir parça imkan sunarak kocaman bir umut yaratabiliriz. Binlerce öğretmen arkadaşımız mücadele veriyor ama ne yazık ki herkes bizim gibi şanslı olamıyor. Yardım talepleri ne yazık ki birçok kez reddediliyor. İmkanı olmayan diğer çocukların da bizim çocuklarımız kadar şanslı olmasını diliyorum.”

        'BİTLİS KİDS GÜNDEM OLDU'

        Bit lis ’in Güroymak İlçesi’ne bağlı Yamaç Köyü’nde öğretmenlik yapan 24 yaşındaki Hülya Hani de düzenlediği Bitlis Kids adlı defileyle Türkiye’nin gündemine oturmayı başardı. Hani, öğrencileriyle her anını sosyal medyadan paylaşıyor. Dünyanın her yerinden binlerce kişi tarafından takip edilen Hani, okulundaki kütüphane için kolları sıvadı: “Bu çocuklara yeni şeyler katmak gerekiyor. Onlardan yeni umutlar yeşertmeliyiz. Umut olabilmeleri için çok okumaları gerekiyor. Okumaları için de benim durmaya hakkım yok. Şimdi kütüphane yapıyoruz. Bir resim dersimizi kütüphanemizi boyamaya ayıracağız. Onları imkânsızlıklara teslim etmeye hiç niyetim yok.”

        Bitlis’te Yamaç Köyü’nde öğretmenlik yapan 24 yaşındaki Hülya Hani öğrencileriyle her anını sosyal medyadan paylaşıyor. Şimdi okulundaki kütüphane için kolları sıvayan Hani “Bu çocuklardan yeni umutlar yeşertmeliyiz” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ