Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çocuk ailesine fotoğraf için dava açabilir mi?

        Onur ŞAHANOĞLU/ GAZETE HABERTÜRK

        Fransız hukukçular, ailelere çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaması uyarısında bulundu.

        Buna göre çocuklar 18 yaşına girip hak ehliyetlerini kazandığında, bu fotoğrafların paylaşılması nedeniyle “özel yaşamın ihlali”, “kişisel hakların ihlali” ve “güvenliğinin tehlikeye atıldığı” gibi gerekçelerle aileye dava açabilir.

        Aileler de 1 yıl hapis cezası ve 45 bin Euro gibi tazminat cezalarıyla karşı karşıya kalabilir. Tartışmayı, uzmanlara sorduk...

        "REŞİT OLUNCA DAVA AÇILABİLİR"

        Avukat Prof. Dr. Vahit Bıçak: “Çocuk hak ehliyeti kazandığında davacı olabilir. Türk hukukunda da buna imkân sağlayan yasal düzenlemeler var. Ancak Türkiye’de yakın zamanda devreye giren arabuluculuk birimleri kısa süre sonra zorunlu hale gelecek. Çocuğun ilk olarak ailesiyle fotoğrafı kaldırma konusunda uzlaşma yoluna gitmesi gerekecek. Uzlaşamaması halinde dava açabilecek.”

        "İSTEĞİ REDEDİLİRSE"...

        Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi eski Savcı Nurullah Aydın: “18 yaşına girdiğinde anne ve babasına bu fotoğrafı kaldırın derse, aile bu isteği reddederse dava açma hakkına sahiptir. Zamanaşımı kavramı çok tartı- şılsa da çocuğun olaydan rahatsız olduğu zamandan itibaren sürenin aktif olacağını düşünüyorum.”

        "HİÇBİR ŞEKİLDE DAVA AÇAMAZ"

        Kadir Has Üniversitesi Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Süheyl Donay:“Aile, çocuk reşit olana kadar her türlü hakka sahiptir. Fotoğ- raf çekip istediği gibi yayınlayabilir. Zaten çocuk da zamanaşımı nedeniyle dava açamaz. Park ve sokak gibi kamusal alanlarda aile çocuğunun fotoğrafını çektiğinde fotoğraf kadrajı içinde yer alan başka çocuklar ve aileleri de dava açma hakkına sahip değiller.”

        "DAVA AÇSADA KAZANAMAZ"

        Avukat Yağız Ali Dağlı:“Herkes dava açma hakkına sahip. Ancak ülkelerin örf ve âdetleri davalarda önemli yer teşkil eder. Türkiye’de çocuk dava açabilir ancak kazanabilir mi, sanmıyorum. Çocuğumun fotoğrafını çekiyorsam ve amacım sadece buysa kadraja giren herhangi bir kişinin de hakkını ihlal etti- ğimi düşünmüyorum.

        "SUÇTAN SÖZ EDİLEMEZ"

        Marmara Üniv. Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Caner Yenidünya:“Anne babaların, çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması velayet hakkının ve çocuk üzerindeki nüfuzun kötüye kullanılması mahiyetinde bulunmadığı sürece, herhangi bir suçun varlığından söz edilemez. Paylaşım çocuğun fiziksel, psikolojik ve cinsel gelişimi bakımından istismar teşkil ettiği takdirde velayet hakkının kötüye kullanılmasından bahsetmek mümkündür.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ