Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergenekon zanlıları adliyede

        SEDEF ŞENKAL-MUHARREM ÇAĞLAR-SERHAT ALAATTİNOĞLU-

        MÜSLİM SARIYAR-ŞEFİK DİNÇ-SEDAT SUNA / CNA

        Ergenekon' soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Özel Hareket Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın de aralarında bulunduğu 15 kişi Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gönderildi. Önce sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, 3 ayrı araçla saat 12.30 sıralarında adliyeye getirildi. Adliyeye getirilen zanlılar şunlar:

        FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

        Adliyeye getirilen zanlılar:

        Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, Emekli Albay Hüseyin Vural Vural, Emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan, Bedrettin Dalan’ın başkanı olduğu İSTEK Vakfı’nın kırtasiye ihtiyacını karşılayan Mor Ajans’ın sahibi İlhami Ümit Handan, Dalan’ın okullarının teknik işlerinde çalışan Özkan Bektaş, Dalan’ın şoförü Coşkun Umur, İzmir’de Emniyet Amiri Mehmet Engin Erkılınçoğlu, İbrahim Şahin’in yeğeni Yaşar Oğuz Şahin, Beden eğitimi öğretmeni Oğuzhan Karaoğlu, Hüdai Ünlüer, Fahri Kepek, Fatma Cengiz, Erdal Şahin.

        İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgusu sürenler ise şunlar: YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Prof. Dr. Yalçın Küçük, 2. Ordu eski Komutanı, Emekli Orgeneral Kemal Yavuz, Emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Ataman Yıldırım, Mustafa Levent Göktaş, Engin Aydın, Ersin Dönence, Bekir Çelik, Mustafa Koral, Oğuz Bulut...

        12 klasör getirildi

        Gece geç saatlere kadar adliyede kalarak sorguya katılan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, dün saat 11.05 sıralarında yeniden adliye geldi. Savcı Öz'ün adliyeye gelişinden 45 dakika kadar sonra da Emniyet Müdürlüğü'nden 12 klasör adliyeye getirildi.

        Zanlıların adliyeye getirilecek olması nedeniyle polis çevrede çok yoğun güvenlik önlemleri aldı. Çatılara Özel Harekat mensubu polisler yerleştirildi. Zanlılardan önce adliyeye gelen Öz ve diğer savcıların fotoğraflarının çekilmemesi için polis yoğun çaba sarfetti. Gazeteciler ile polis arasında zaman zaman tartışma yaşanırken, bir basın mensubunun kamerası kırıldı.

        Askerlerden adliye önünde açıklama

        Emekli Tuğgeneral Servet Cömert, gözaltına alınan emekli ve muvazzaf subaylar adına yaptığı açıklamada, "Alınları ak, yürekleri pek askerler... Sizin suçunuz Harp okulunda ettiğiniz yemine bağlı kalmanızdır" dedi. Emekli Tuğgeneral Servet Cömert yaptığı açıklamada silah arkadaşlarına birlik mesajı verdi. Cömert açıklamasında şöyle dedi: "Ergenekon tertibine kurban edilmek istenen emekli general ve subay silah arkadaşlarımız! Alınları ak yürekleri pek askerler. Sizin suçunuz Harp Okulu'nda ettiğiniz yemine bağlı kalmaktır. Sizlerle birlikteyiz. En büyük Harbiyeli Mustafa Kemal'in numarası okunduğu zaman nasıl 'Buradayız' diyorsak, şimdi de buradayız Atatürk'ün durduğu yerdeyiz. Siz, Büyük Önderimizin askerlerine saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz"

        İP'liler adliye önünde basın açıklaması yaptı

        İşçi Partili bir grup da adliye önünde toplanarak yapılan operasyonlarla TSK'nın ağır şekilde tahrik edildiğini belirterek Ankara'da TSK'nın arkasında

        hükümetin de olmadığını iddia etti. Ankara'da kurulacak bir milli hükümetle milli ordu birliği sağlanacağını söyledi.

        Avukat Vural Ergül "Başbakanlık soruşturmaya müdahale ediyor"

        Sorgular adliyede devam ettiği sırada avukat Vural Ergül dışarıda soruşturmaya başbakanlığın müdahale ettiğini MİT belgesine dayanarak söyledi. Ergül, 23 Aralık 2008 tarihli MİT Müsteşarlığı Hukuk Müşaviri tarafından gönderilen belgede, MİT'in normal prosedür olarak bilgilendirmek amacıyla Ergenekon kitapcığını Başbakanlığın savcılığa gönderdiğini belirtti. Bu davranışın yargıya müdahale olduğunu belirten Ergül, "Adalet Bakanı Yüce Divanda hesap verecek" dedi.

        Dalan: "Başka bir ülkede kral olacağıma kendi ülkemde tutuklu olurum"

        Amerika’da bulunan Bedrettin Dalan’la telefonla konuştuğunu kaydeden Avukat Mehmet Ada, “Bedrettin Dalan bana, ‘Ay sonuna kadar döneceğim ama isterseniz yarın da dönebilirim’ dedi. Ayrıca ‘Ben başka bir ülkenin kralı olacağıma, kendi ülkemde tutuklu olurum’ diye duygularını dile getirdi” dedi.

        Babanı Amerika’ya sen gönderdin

        Adliye önünde basın mensuplarına açıklama yapan Barış Dalan’ın avukatı Mehmet Ada, müvekkilinin savcılıktaki sorgusunun tamamlandığını belirterek, “Sorguda ‘Babanı Amerika’ya sen gönderdin’ dediklerinde, Barış Dalan ‘Annem hasta olduğu için, babamın yanına gitmesini istedim’ diye ifade verdi” dedi.

        Barış Dalan, çalışanlarla telefonla görüşmeleri yüzünden gözaltında

        İSTEK Vakfı’nda yapılan aramalarda el konulan bilgisayarlar ve fotoğraflar dahil her şeyin temiz çıktığını ifade eden avukat Mehmet Ada, “Barış’ın gözaltına alınmasının sebebi de Dalan’ın başkanı olduğu okulların çalışanlarıyla yaptığı telefon konuşmaları yüzünden gözaltına alınmış” diye konuştu.

        Alemdaroğlu: “Allah diyorum, takdiri kamuoyuna bırakıyorum”

        Ergenekon soruşturması kapsamında tutuksuz yargılanan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, son operasyonda gözaltına alınan zanlıların sorgusunun sürdüğü İstanbul Adliyesi’nin önünden geçerken, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Son dalgada gözaltına alınan Kemal Gürüz için mi geldiniz?" sorusuna Alemdaroğlu, "Eşimle yoldan geçiyordum" diye yanıt verdi. Son operasyonla ilgili düşünceleri sorulan Alemdaroğlu, "Allah diyorum. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum" diye konuştu.

        Şenel'in avukatından açıklama

        Gözaltındaki emekli Hakim Tümgeneral M. Erdal Şenel'in avukatı Abdullah Kaya, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü nezarethanelerinde kaloriferlerin yandığını, taşınabilir ısıtıcıların konduğunu ve ayrıca nezarethane aydınlatma lamba sisteminin yenilendiğini belirterek İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti. Avukat Kaya açıklamasında: "7 Ocak 2009 tarihinde müvekkilim gözaltına alınınca kendisiyle görüşmek için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde kendisiyle görüştüm. Görüşme sırasında nezaretin çok soğuk olduğu görüldü. Bunun üzerine kaloriferin yakılması yolunda talepte bulunduk. Müvekkilim halen aynı şubede bulunmaktadır. Ancak nezarethanenin kaloriferleri yanmaktadır. Ayrıca nezarethanelere taşınabilir ısıtıcıların konulmasının yanı sıra lamba aydınlatma sistemi yenilenmiştir. Yaptığımız görüşmede bunu tespit ettik. Temmenimiz gözaltı süresi boyunca aynı uygulamanın devam etmesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kurumsal web sitesinde yayınlanan fotoğraflardaki tertip ve düzenin 'gerekli ısıtmanın devamı suretiyle' gözaltındaki müvekkilimize sağlanan asgari standartlardaki muamelenin devamının sağlanmasıdır. Tüm basın mensupları ilke sayın İstanbul emniyet Müdürlüğü yetkililerine gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz."

        Avukat Buzoğlu'nun müvekkilleri

        Ergenekon Operasyonu'nun 10'uncu dalgasında gözaltına alınan Ankara Barosu avukatlarından Hüseyin Buzoğlu'nun evinde ve ofisinde yapılan aramalarda müvekkilleriyle ilgili dokümanların da incelemeye alındığı öğrenildi. Buzoğlu'nun müvekkilleri arasında, aynı dalgada gözaltına alınan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın yanı sıra Temmuz ayında tutuklanan yazar Ergün Poyraz ve öldürülen Necip Hablemitoğlu da bulunuyor.

        Ergenekon Soruşturması'nın 'Fethullahçı olduğu' sicilinde yazan emniyetçiler tarafından yönlendirildiğine dair şüphelerin var olduğunu dile getiren avukat Buzoğlu, 2000 yılında Gülen'in sanık olarak yargılandığı bir davaya müdahil avukatı olarak yer almıştı. Fethullah Gülen'in Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde 'laik düzeni yıkmak için çete oluşturmak' suçundan sanık olarak yargılandığı davaya müdahil (suçtan zarar gören) vekili olarak katılmıştı. Buzoğlu'nun müvekkili Arife Kayar, Gülen'in okullarında eğitim gören oğlunun eskiden hayat dolu iken artık içine kapandığını ve tüm yaşamlarının etkilendiğini belirterek tehdit edildiklerini öne sürmüştü. Buzoğlu, mahkemeye soruşturmanın genişletilmesiyle ilgili olarak verdiği dilekçesinde Fetullah Gülen'in uluslararası bağlantılarının ortaya çıkarılmadan davanın sona eremeyeceğini söylemişti.

        Son olarak kızının eşi tarafından kaçırıldığını iddia eden İsrail vatandaşı Jacques Gabriel Chelouche'nin vekilliğini yapan Buzoğlu'nun Strateji Yayınları'ndan çıkan 'Körfez Savaşı ve PKK' isimli bir de kitabı bulunuyor.

        4 subay tutuklanmıştı

        Gece geç saatlerinde adliyeye çıkartılan ve 5 savcı tarafından sorgulanan muvazzaf subaylardan Kurmay ALbay C.H. ile Binbaşı E.Ç. serbest bırakılmış, Kurmay Albay Cengiz Köylü, Kurmay Albay Mustafa Koç, Üsteğmen Muhammed Sarıkaya ve Üsteğmen Taylan Özgür Kırmızı, "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ