Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kadıköy’de 15 kat tartışması

        Sorel DAĞISTANLI/ GAZETE HABERTÜRK

        İtanbul’un en gözde bölgelerinden Kadıköy’de, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak binalara Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile 15 kat sınırı getirilmesi tartışma yarattı. Karar genelde olumlu bulunurken, itiraz edenler de var.

        Bu itirazlardan biri karar metninde sadece 1/5000 ölçekli projelerden bahsedilmesi. Oysa Kadıköy’de 1/1000 ölçekli projeler yaygın.

        ‘HAK KAYBI OLUR’

        Anadolu Yakası İnşaat Müteahitleri Derneği Hukuk Müşaviri Selim Gültekin: “2017’ye kadar yüzde 25’lik imar artı- şından faydalanma süresi uzatıldı. Büyük- şehir Belediyesi’nin 15 katla ilgili yaptığı düzenleme 1/5000’lik planlarla uygulama şeklinde Kadı- köy Belediyesi’ne gelecek. Kadıköy Belediyesi bunların 1/1000’lik planlarını hazırlayarak tekrar Büyükşehir’e gönderecek. Bu bahsettiğim süreç, minimum 6-7 ay zaman kaybına yol açacak. Bu da 2017 yılbaşına kadar bir- çok inşaatın ruhsat baş- vurularının durması, donması demek. Hem müteahit firmalar, hem de kat sahipleri hak kayıplarına uğrayacak. Kadıköy Belediyesi açısından da sıkıntı olacak. Bizim Büyükşehir’den beklentimiz, bu 5 binlik planlar ile birlikte binlik planların da ilçe belediyeye gönderilmesi.”

        OTURUM ALANI

        Bölgedeinşaat yapan müteahhitlerden Yal- çın Kaya, 15 kat sınırının sıkıntı yaratmayacağını, ilçenin görüntü açısından korunmak istendiğini ifade etti ancak binaların oturum alanının değiştirilmesinin büyük sorunları beraberinde getireceğini belirtti. Müteahhit Hamza Çelik ise, “Bu kararın çabuk, alınmış bir karar olduğunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

        ‘HAK KAYBI YOK’ ‘

        KadıköyBelediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: Hesaplarını yaptık, vatandaşın hak kaybı yok. Yine aynı metrekarede inşaatlarını yapacaklar. Hak kaybı olduğunu iddia eden varsa bize gelsin. Biz bir şekişlde hak kaybını telafi ederiz.Artı, kent estetiği açısından 15 kat sınırı doğru oldu. Ruhsat alanların hiçbirini etkilemez. Kazanılmış bir hak o. Bu süreçte inşaat hakkı kaybolmuyor.

        ‘YETKİ KARMAŞASI’

        Bölgede iş yapan müteahhitlerden Süleyman Güzel: “Belediye ayrı, Büyükşehir ayrı, Çevre Bakanlığı ayrı, İmar Bakanlığı ayrı, Turizm Bakanlığı ayrı bir imar düzenlemesi yapıyor. Bunlar yetki karmaşası. Düzenlenmesi gerekiyor. Bu nedenle binanın 15 ya da 16 kat olması bir şeyi değiştirmiyor. Önemli olan imar durumunun yükseltilmemesi.”

        'BAZI YERLER İÇİN 15 KAT BİLE FAZLA'

        EskiŞehir Plancıları Derneği Başkanı Erhan Demirdizen: “Eski Suadiye, Erenköy gibi semtleri etkiliyor bu durum. Bunlar dokusu olan mahalleler. Çok yüksek katlar, buraların dokusu açısından uygun değil. Kadıköy’de binaların yüksek olmasını doğru bulmuyorum. Hatta bence Fikirtepe’yi de içine almalı bu karar. Bir de şu var tabii ki, 15 kat bölge genelinde her yere uygulanacak yükseklik değil. Bazı yerler için çok fazla. Yani aslında bu kat sınırlaması gibi gözükse de 15 kat sınırlama değil. Umarım karar her yerde 15 kat gibi algılanmaz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ