Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul YSS Köprüsü trafiği rahatlatacak

        GAZETE HABERTÜRK

        TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı üçüncü köprüden otomobillerin, ticari araçların ve ağır vasıtaların geçeceğini belirterek, birinci ve ikinci köprüye şu anda aşırı yüklenme olduğunu söyledi. Ilıcalı, “Birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve işgücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zarar da ortadan kalkacak” dedi.

        "KAPASİTESİ 500 BİNİ AŞACAK"

        Ilıcalı, şu anda kullanılan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet (FSM) köprülerinin toplam günlük araç kapasitelerinin 250 bin olduğunu söyleyerek, “Kapasitenin 2.5 katı talep var. Şu anda günde ortalama FSM’den 250 bin, Boğaziçi Köprüsü’nden 200 bin araç geçiyor. Talebi azaltmak için halihazırda bazı kısıtlamalar getiriliyor.

        Üçüncü köprüden, 4 gidiş 4 geliş olmak üzere 8 şeritten araçlar aynı anda geçebilecek. 300 bin araç geçebilecek kapasitede olacak. Toplam 3 köprünün normal akıcı trafik kapasitesi 500 bini aşacak” dedi.

        Köprü üzerindeki iki şeritli raylı sistemin gözardı edildiğinin altını çizen Ilıcalı, bu raylı sistemin, önemli olan köprüyü çok daha önemli hale getirdiğini belirterek, “Aslında o iki şeritli demiryolu taşıdığı yolcu itibarıyla 15-20 şeritli otomobil yolu gibi. Saatte o demiryolu ile rahatlıkla tek yönde 40-60 bin yolcu taşınabiliyor.

        Her iki yönde 80-120 bin yolcu demek. O sayıda yolcuyu taşımak için 15-20 şerit yol yetmez. Demiryoluna ayırdığımız 2 şeritten geçen yolcuyu karayolu ile en az 15 şeritten anca geçirebiliriz” dedi.

        Ilıcalı, Marmaray’ın kullanılmasıyla 2015’te köprülerden geçen araç sayısının azaldığını söyleyerek, üçüncü köprüdeki demiryolu sayesinde araç kullanımının toplu taşımaya kayabileceğini de belirtti.

        "3 MİLYARLIK ZARAR ORTADAN KALKACAK"

        Ilıcalı, İstanbul genelindeki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin akaryakıt ve işgücü kaybı ile havaya yayılan emisyon açısından 7 milyar lira olduğuna işaret ederek, akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zararın ortadan kalkacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ