Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi binasına kavuştu

        Önemli konularda verdiği yürütmenin durdurulması ve iptal kararlarıyla gündeme gelen fakat ayda 3 bin 500 dosyayı karara bağlayan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, yetersiz koşullarla hizmet verdiği Kumkapı ve Yenibosna'daki 34 yıllık misafirliğinden sonra Bağcılar'daki yeni binasına kavuştu.

        Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun uyarınca 1982'de kurulan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Fatih Kumkapı'daki ilk hizmet binasında yargısal faaliyetlerine başladı. Gerek iş hacminin büyümesi gerekse deprem nedeniyle hizmet binasının zarar görmesi üzerine Eylül 2003'te Bahçelievler Yenibosna'ya taşınan mahkemeye, artan ihtiyaçlar nedeniyle kiralanan bu bina yetersiz kaldı.

        Yapımına 2013'te başlanan Bağcılar'daki 54 bin 586 metrekare kapalı, 26 bin 377 metrekare açık alanda modern bir şekilde 4 blok halinde inşa edilen 7 katlı binanın tamamlanması üzerine İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, geçen eylülde yeni modern ve donanımlı binasına taşındı. Mahkeme, Kumkapı ve Yenibosna'daki misafirliğinin ardından hizmetini artık kendi mekanında vermeye başladı.

        Modern ve ihtiyaca yönelik olarak inşa edilen binada,13 idare mahkemesi, 14 vergi mahkemesi, 4 İstanbul Bölge İdare Mahkemesi bulunuyor. Binada 268 hakim ve 53 başkan odası, 11 duruşma salonu, kütüphane, 184 kişilik konferans salonu, 2 yemekhane, doktor odası, faaliyet ve spor salonu, kreş, kuaför, market, kantin, PTT şubesi, ile 359 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

        Yaklaşık 200 hakim, 300 personelin görev yaptığı bina, görsel açıdan da zenginliğini koruyor. Girişteki "Kozmik Işık" adlı 2,5 metrekarelik ay yıldız sembolünün yanı sıra hakimlerin giriş kapısındaki bankolar da ay ve yıldız motifiyle tasarlandı. Başkanlık katındaki "Üç İstanbul'a Övgü" adlı eserde, üst üste çizgi olarak biçimlenen renkli pleksiglas İstanbul çalışması ile mahkemenin verdiği ilk kararlar sergileniyor.

        Binanın resmi açılışı ise önümüzdeki aylarda yapılacak.

        "İŞİMİZDE YÜZDE 50 AZALMA OLDU"

        İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kumkapı'nın ardından Yenibosna'daki binaya taşınan mahkemenin sağlıksız bir ortamda ve yetersiz fiziki koşullarda uzunca bir süre görev yaptığını belirterek, "Bir odada 4-5 hakim çalışıyordu. Kalem personeli, bulunduğu ortam itibarıyla kamu hizmetine yakışmayacak şekilde hizmet veriyordu" dedi.

        Hizmete giren yeni binanın hem hakimler hem de diğer personel için uygun koşulları barındırdığını ifade eden Yılmaz, binada artık her hakimim kendi odası bulunduğunu kaydetti.

        Yılmaz, yeni binaya taşınınca 3 idare, 3 vergi mahkemesi kurulduğunu dile getirerek, "Yeni mahkemeler kurulduğu için gelen dosyalar dağıldı ve mahkemelere daha az dosya gitmeye başladı. Genel olarak iş yükü açısından çok daha iyi durumdayız. Yüzde 50'ye yakın işimizde azalma oldu. 188 hakim 300 personel var. Temmuzda kurulması düşünülen bölge istinaf mahkemelerinin de yeni binamızda olması planlanmakta. Halen 22 boş mahkememiz var. İstinaf daireleri de yeni binamızda faaliyete geçecek. Bursa, Sakarya, Kocaeli, Edirne, İstanbul'a bağlı olarak faaliyetine devam edecek" diye konuştu.

        Binadaki anaokuluna vefat eden Danıştay üyesi Ali Yaşar Yurdabak'ın adını verdiklerini ifade eden Yılmaz, vatandaşların kolay ulaşabilmesi için de hem minibüs hattı hem de metrobüs ve Marmaray'a ulaşımı sağlayacak otobüs hattı konulduğunu ve durak yapıldığını, taksi durağı açıldığını söyledi.

        İstanbul İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz, davaların sonuçlanma sürelerinin dosya niteliğine göre değiştiğini belirterek, şöyle devam etti:

        "İvedi dosyalarda daha çabuk netice alınıyor. 1,5-2 ay içinde yürütme hakkında bir karar veriliyor. Bunların haricindeki dosyalar süreç aldığı için 1 yılı geçiyor. Hem vergi davaları hem de idari davalar açısından Danıştay'ın yükü İstanbul'da. Ona göre altyapımızın kuvvetlendirilmesi lazım, sağlıklı bir yargılama yapılsın, sağlıklı bir karar ortaya çıksın. Bu binanın yapılması, fiziki koşulların iyileştirilmesi bununla doğru orantılı. Bunda büyük bir adım attık.

        Her ay ortalama idare mahkemelerine 2 bin 500, vergi mahkemelerine de 3 bin 500 civarında dosya geliyor. İdare mahkemelerindeki derdest davalar da eklenerek ayda 3 bin 500 civarında dosya da karar veriliyor. Vergi mahkemelerinde de ayda 3 bin 800 civarında dosya karara bağlanıyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ