Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı Türkiye'de anılıyor...

        Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıldönümü, kentte farklı coşku ve heyecanla kutlanmaya başlandı. Törenlerde ilk olarak, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

        Cumhuriyet Meydanı'nda saat 08.30'da başlayan törende, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, milletvekili, asker, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri öğrenciler, hazır bulundu.

        İlk olarak anıta hükümet adına, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çelenk bıraktı. Ardından da, Vali Hamza Erkal, Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da çelenk koydu. Bu arada, şehitleri selamlamak adına TCG Barbaros Fırkateyni'nden de 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Boğaz Komutanlığı Bandosunun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

        ANITA SİVİLLER DE ÇELENK BIRAKTI

        Bu arada, resmi çelenk koyma töreninin sona ermesinin ardından kentteki çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları da, kendi çelenklerini Atatürk Anıtı'nı bıraktı. Zaferin merkezinde farklı bir coşkuyla kutlanan törenlerde, polisin de, olası protestolar ve olumsuzluklara karşı aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

        MSB BAKANI ÇELENK BIRAKTI

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

        Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na, hükümet adına Bakan Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu ile Çanakkale Valisi Hamza Erkal ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından çelenkler konuldu.

        Bu sırada TCG Barbaros Fırkateyni'nden 21 pare top atışı yapıldı.

        Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.Törene, milletvekilleri, Avustralya Müşterek Harekat Başkanı Koramiral David Johnston, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Gazi İşleri Bakanlığı Müsteşarı Aaron Coutts, Yeni Zelanda Büyükelçisi Johnathan Curr ile askeri ve sivil yetkililer katıldı.

        Törenin ardından, aralarında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın da bulunduğu bir grup, anıta çelenk bıraktı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇANAKKALE'DE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı törenlerine katılmak üzere özel uçak "ANA" ile saat 09.10'da Çanakkale'ye geldi.

        Erdoğan'ı, Çanakkale Havaalanı'nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Hamza Erkal ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile öteki yetkililer karşıladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Çanakkale'ye geldi.

        Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenecek törene katılan olan Erdoğan, Valiliği ziyaretin ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Şehitler Abidesi'ndeki törene iştirak etti.

        KILIÇDAROĞLU: ÇANAKKALE SAVAŞI BİR ÖZGÜRLÜK DİRENİŞİDİR

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü dolasıyla sosyal medya üzerinden mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu twitter üzerinden verdiği mesajında, "Çanakkale Savaşı bir özgürlük direnişidir. Bizi bağımsızlığa taşıyacak adımların ilki olan bu onurlu zaferin 101. yılı kutlu olsun!" ifadesini kullandı.

        EYÜP SULTAN

        Çanakkale Zaferinin 101'inci yıl dönümü nedeniyle Eyüp Sultan Cami'nde, sabah namazı çıkışı vatandaşlara Çanakkale ruhunu yaşatmak için Mehmetçiklerin yemeği olan buğday çorbası ve üzüm hoşafı verildi. Etkinliğe İstanbul Valisi Vasip Şahin, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'de katıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eyüp Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu etkinlik kapsamında cami avlusunda çeşitli noktalara çorba ve hoşaf kazanları konuldu. Sabah namazını kılan vatandaşlara çıkışta Mehmetçik menüsünden ikram edildi. Ayrıca cami önünde Çanakkale Savaşı'nı konu alan fotoğraf sergisi açıldı.

        VALİ ŞAHİN: TÜM ŞEHİTLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM

        İstanbul Valisi Vasip Şahin namaz çıkışı vatandaşlara çorba ikram etti. Vatanı için şehit ve gazi olan askerleri minnetle anan Şahin, "Bugün Çanakkale Zaferinin 101'inci yıl dönümü dolayısı ile özel bir organizasyon yapıldı. Hem Diyanet İşleri Başkanlığımızdan, hem Eyüp Belediye Başkanlığımız tarafından. Şehitlerimizin hatıralarına çorba dağıtılıyor. Bizde bu vesile ile Çanakkale şehitlerimize ve şehit olmuş bütün atalarımıza özellikle de son dönemde vatanın bölünmez bütünlüğü için canını feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm yaralılarımıza, gazilerimize Allah'tan acil şifalar diliyorum. Buradan minnet ve şükranlarımı ifade ediyorum" şeklinde konuştu. Fotoğraf sergisini de gezen Vali Şahin vatandaşlarla yakından ilgilendi.

        REMZİ AYDIN: ŞEHİTLERİMİZİ DUALARLA, KURANLARLA ANIYORUZ

        Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın düzenledikleri programın birlik ve beraberliğe katkı sağlamasını umduğunu belirterek, şunları söyledi: "Cuma sabahı namazı sonrası şehitlerimizi dualarla, Kuranlarla anıyoruz. Biraz sonra da onların içtikleri çorbadan içeceğiz. Onları anlamaya çalışacağız. Bu anlamda mütevazi ama etkili bir program yapmaya çalışıyoruz. Umarım bu program amacına ulaşır, milletimizin birliğine ve beraberliğine katkı sağlar diye düşünüyorum"

        SARIGÜL: SİLAHLARIN SUSMASI LAZIM

        Şişli eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'de sabah namazını Eyüp Sultan'da kıldı. Çanakkale şehitlerini rahmetle andığını belirten Sarıgül, "Bugün önemli bir gün özellikle Çanakkale şehitlerimizi rahmetle anıyorum. İnşallah tüm dünyada barış olur. Silahların susması lazım, barışın gelmesi lazım. Vatanımızı, bayrağımızı koruyan bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum" dedi.

        EDİRNE

        Edirne Müftülüğünce Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Selimiye Camisi'nde düzenlenen programa, öğrenciler, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

        Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, sabah namazının ardından yaptığı vaazda, gençlerin ve vatandaşların şehitlerin aziz hatıraları için toplandığını söyledi.

        Türk milletinin maneviyatının Çanakkale'de güçlü orduları yenilgiye uğrattığını belirten Üzüm, "Çanakkale, imanın küfre galibiyetinin en güzel örneklerinden birisidir. Ecdadımız vatanın dört bir yanından sevinçle Çanakkale'ye gitmiştir. 250 bin şehit şehadet şerbetini içmiştir. Şehitlerimize olan borcumuzdur dua etmek. Biz de onlar için bir aradayız. O ruh o iman nasıl galip geldiyse bugün de içinde bulunduğumuz zamanda da kıyamete kadar da iman galip gelecektir. Çünkü şehit olmak hakikate vakıf olmaktır" diye konuştu.

        Selimiye İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi 11 yaşındaki Muhammed Hamza Günsel de AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehitlerin vatan için canını verdiğini, şehitler için her zaman dua ettiklerini belirterek, "Çanakkale Zaferi'nde cephelerde yaşı küçük kardeşlerimiz vardı. Bizler de onların izinde yürüyoruz" dedi.

        Selimiye İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi 11 yaşındaki Berat Burak Erdoğan ise şehitlerin ruhlarına dua okuduklarını söyledi. Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin destanını anlattığını ifade eden Erdoğan, "Allah vatanımızı başımızdan eksik etmesin. Şehitlerimizin nur içinde uyusun, onların izindeyiz" dedi.

        Namazın ardından etkinliğe katılanlara simit ve meyve suyu ikram edildi.

        KIRKLARELİ

        Kırklareli Müftülüğünce de Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla terör saldırıları sonucunda şehit olan asker ve polisler için mevlit okundu.

        Kırklareli Müftüsü İsmail Bayrak, en çok şehidi olan bir milletinin mensubu olunduğunu söyledi.

        Allah yolunda, vatanı ve namusu korumak, mukaddes değerlere sahip çıkmak için hayatını kaybeden asker ve polislerin ölmediğini, şehit olduğunu ifade eden Bayrak, şehitlerin vatanları uğruna canlarını feda ettiğini kaydetti.

        Okunan duaların ve kılınan namazların kabul olması temennisinde bulunan Bayrak, ''Yaptığınız duayı, kıldığınız namazı şehitlerimizin yüzü suyu hürmetine kabul eylesin. En çok şehidi olan bir milletlin mensuplarıyız. Allah yolunda mücadele ederken İslam'ı kurmak, namusu ve vatanı korumak, mukaddes değerleri muhafaza etmek için öldürülen kişilere ölü denmez. Onlar ölü değil şehitlerdir. Onlar hayattadır, yaşamaktadır ama bizler bunu anlayamayız. Şehitler bizim bilmediğimiz bir manevi hayatta yaşamaktadır'' şeklinde konuştu.

        Namaz sonrası vatandaşlara tatlı ve süt dağıtıldı.

        KİLİS

        Kilis'te, Kayabaşı Camisi'nde sabah namazında Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı nedeniyle şehitler anısına dualar yapıldı, tespihler çekildi.

        Dua programının ardından Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kilis Şubesince vatandaşlara çorba ikram edildi.

        İl Müftüsü Mahmut Karatepe AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'de bütün camilerde Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği "Şühedanın izinde, huzurda niyazdayız" adlı program kapsamında camilerde buluşma programı yapıldığını söyledi.

        Bu kapsamda Kayabaşı Camisi'nde cemaatle bir araya geldiklerini belirten Karatepe, şehitleri hatırlamanın ve onlar için dua etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

        Karatepe, etkinliğin il genelindeki tüm camilerde yapıldığını ifade ederek, "Allah devletimizi ve milletimiz her türlü musibetlerden koruyup birlik ve dirlik nasip etsin. Böylesi önemli günler bizlerin daha da kenetlenmesine vesile oluyor. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle andık. Özellikle yeni gazi olan arkadaşlarımıza dua edip şifa talep ettik" dedi.

        MÜSİAD Kilis Şube Başkanı Mehmet Teksabuncu ise Kur'an-ı Kerim ve dualarla şehitleri andıklarını belirterek, özellikle son dönemlerde gerçekleştirilen terörle mücadele kapsamında şehit düşen güvenlik güçleri ile vatanının bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden tüm şehitler için dua ettiklerini kaydetti.

        OSMANİYE

        Kadirli ilçesinde, Diyanet İşleri Bakanlığınca 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla yurt genelinde düzenlenen program kapsamında sabah namazında şehitler için dua okundu, vatandaşlara zemzem suyu ve çorba ikram edildi.

        Miraç Camisi'nde düzenlenen programda sabah namazının ardından Çanakkale kahramanları için dua edildi ve mevlit okutuldu.

        Sumbas ilçe vaizi Abdulgani Yaşaroğlu, Çanakkale Zaferi'nin 101. Yıl Dönümü'nde şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, tarihin en önemli zaferlerinden birini yaşadıklarını söyledi.

        Program sonrası, vatandaşlara zemzem suyu ve çorba ikramında bulunuldu.

        SABAH NAMAZI SONRASI DUA EDİLDİ

        Tokat, Sinop, Çorum ve Amasya'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, sabah namazının ardından Çanakkale şehitleri için dua edildi.

        Tarihi Ali Paşa Camisi'nde sabah namazının ardından Tokat Müftüsü Ahmet Erdem tarafından Çanakkale şehitleri için dua okundu. Duanın ardından konuşan Erdem, 18 Mart'ın önemli bir gün olduğunu belirterek, "18 Mart Zaferi'nin yıl dönümü bugün. Bu seher vaktinde camimizi doldurarak şehitlerimize dua eden sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu vatan için can veren şehitlerimize rahmet diliyorum" dedi.

        Vali Cevdet Can ve çok sayıda vatandaşın katıldığı namazın ardından çorba ikram edildi.

        SİNOP

        Sinop'ta Müftülüğü tarafından düzenlenen etkinlikte Çanakkale şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu.

        "Haydi Sinoplular 250 Bin Hatim Duasına Amin Diyelim" adı altında düzenlenen etkinlikte sabah namazının ardından Alaaddin Camisi'nde gerçekleştirilen program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Okunan dualarla devam etkinlik sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

        Program, vatandaşlara Çanakkale Savaşı'nda askerlerin menüsünde yer alan buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikramıyla son buldu.

        ÇORUM

        Diyanet İşleri Başkanlığınca organize edilen "Şühedanın İzinde Huzur’da Niyazdayız" programı kapsamında Çorum'da şehitler için dua edildi, vatandaşlara buğday çorbası ve tayın ekmeği ikram edildi.

        Çorum Müftülüğünce Ulucami'de düzenlenen anma programı, kadın ve çocukların da yer aldığı cemaatin sabah namazını kılmasıyla başladı.

        İl Müftüsü Ahmet Akın, namazın ardından verdiği vaazda, Çanakkale Savaşı'nın öneminden bahsetti. Türk milletinin Çanakkale Savaşı'nı birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek kazandığını vurgulayan Akın, "Geçmişte şehitlerimiz anasından babasından vazgeçip cepheye gitti. Bugün de güvenlik güçlerimiz vatanımız ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canını vermektedir. Allah onlardan razı olsun" dedi.

        Vaazın ardından Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi.

        Programın ardından cami bahçesinde vatandaşlara Çanakkale Savaşları sırasında askerlerin yediği buğday çorbası ve tayın ekmeği ikram edildi.

        AMASYA

        Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla “250 Bin Şehide 250 Bin Hatim ” etkinliği kapsamında düzenlenen programda şehitler için hatim duası yapıldı.

        Sultan Bayezid Camisi'nde sabah namazının ardından Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

        Amasya Müftü Yardımcısı Adem Ayrancı, yaptığı konuşmada, hatim duasının vatandaşların yoğun katılımıyla yapıldığını belirterek, "Vatandaşlarımızın ilgisi çok yoğundu, bu bizi onurlandırıyor. Bu ecdadımıza sahip çıktığımızın göstergesidir. Onlar bize bu vatanı emanet ettiler, biz de onları ebediyete kadar unutmayacağımız. Ülkesini ve milletini korumak için canlarını feda eden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor saygı ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

        Programın ardından cami bahçesinde Çanakkale'de o günkü menü olan un çorbası ikram edildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ