Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP, MHP ve HDP ile görüştü

        HABERTURK.COM

        AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlık dosyaları ile ilgili muhalefet partileriyle bir araya geldi. İlk olarak CHP ile görüşen Bostancı, daha sonra MHP ve HDP ile görüştü. Bostancı, muhalefet turunu tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada "Muhalefetin yetmez ama evet diyeceği bir teklif sunduk" dedi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, saat 14.30'da CHP'yle dokunulmazlıklar hakkında görüştü.AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök bir araya geldi.Görüşmeye Bostancı'ya AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de eşlik etti.

        Gök toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek, tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. Yetkili makamlarımızın yapacağı değerlendirmelerden sonra biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. En kısa zamanda görüşlerimizi paylaşacağız" dedi.

        MHP İLE GÖRÜŞME BİTTİ, VURAL AÇIKLAMA YAPTI

        AK Parti ile MHP arasındaki görüşme de saat 15.00'da gerçekleşti. Vural, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Bizim önerimizin hedefi, parlametoda atılacak adımların hangi hedeflerden geçeceğidir. 506 fezleke olmak üzere, terörle ilişkili olanları öne alıp, dokunulmazlığın kaldırımasını öneriyoruz. Samimi olarak katkı sunacağız. MHP olarak kendi görüşlerimizi ifade ettik. MHP'nin de bu önerisini somutlaştıracak bir irade beyanı iletilecektir. Gelin hep beraber terörün yanında duranlara karşı safları sık tutalım, birlikte ilerleyelim. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılması konusundaki görüşümüzün sonuna kadar arkasındayız. Bizim önerimiz 83. Madde'de bir değişiklik yaparak konuyu kalıcı hale getirmek. Parlamento taktik adımlarla değil, stratejik adımlarla hareket etmelidir. Bunu da fırsata çevirmek lazım" dedi.

        HDP İLE GÖRÜŞTÜ

        AK Parti ile HDP arasındaki görüşme de saat 15.30'da gerçekleşti. HDP tarafından görüşmeye Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı.

        BOSTANCI: "YETMEZ AMA EVET" DİYECEKLERİ BİR TEKLİF

        Muhalefet turunu tamamlayan Naci Bostancı, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

        "Dokunulmazlığa ilişkin Anayasaya geçici madde ekleyerek, 83. maddedeki dokunulmazlıkların düzenlenmesine ilişkin safahatları ortadan kaldıran, doğrudan yargının harekete geçmesini sağlayan bir düzenleme teklif ettik. Bugüne kadar gelen dosyalarla birlikte 507 fezleke olduğunu görüyoruz.

        Muhalefetin 'Yetmez ama evet'diyecekleri bir tekliftir. 83. maddenin bütünüyle değişmesi gerektiği teklifleri var. Öncelikle terör ile ilgili konuların gündeme getirilmesi teklifi var. Onların taleplerini de kucaklayan bir teklif olduğunu düşünüyoruz. Önemli oranda bu teklifin müzakeresi yapıldı."

        KILIÇDAROĞLU'NDAN CEVAP

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlık çağrısına, "Madem Anayasa değişikliği yapacağız, gelin 83. maddeyi değiştirelim, kürsü dokunulmazlığı haricinde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım" diye cevap verdi.

        Anayasa'nın 83. Maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ