Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları öncesi gerginlik hakim

        HABERTURK.COM

        Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları sürüyor.Diyarbakır'da binlerce kişinin katılımıyla başlayan Nevruz kutlamasında ateş yakıldı.

        Gözler Nevruz kutlamaları için izin verilen 18 kentten biri olan Diyarbakır'a çevrildi. Bağlar ilçesinde bulunan Nevruz alanında etkinlik başladı.Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte Nevruz ateşi, Kürtçe şarkılarla yakıldı.

        DEMİRTAŞ: MASAYA DÖNMEK İÇİN İNİSİYATİF ALMAYA HAZIRIZ"

        Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında konuşan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bomba ve silah seslerinin durmasının sağlamalarının gerektiğini belirterek, "Bu konuda ısrarcı olmalıyız. Bizler bütün arkadaşlarımız ile birlikte yeniden çözüm masasına dönülmesi için, bu öfke ve kinin halkları teslim almasına izin vermeden, inisiyatif almaya hazırız" dedi.

        Demirtaş, şöyle konuştu: "Halkların ortak geleceğini birlikte sağlamak istiyorsak, birlikte hareket etmek istiyorsak o zaman demokratik ilkelerde buluşmaya çağırmalıyız herkesi. Ankara'da bu aklın eksik olduğu, bütün süreci yanlış okuduğu anlaşıyor. Kürt halkı kendi topraklarında sadece onurlu ve eşitçe yaşamak istiyor. Başkasına ait olanı, başkasının cebinde olanı değil, kendisinden çalınanı, gasp edileni geri istiyor. Adalet ve eşitlik bunu gerektirir"

        "SAVAŞIN ASLA ÇÖZÜM OLMAYACAĞINI DİLE GETİRECEĞİZ"

        "Yakın zamanda yürüttüğümüz diyalog ve çözüm sürecinden dersler çıkararak, karşılıklı eksikleri, yetmezlikleri ve yanlışları cesaretle masaya yatırarak, yeni bir sayfa açmamız lazım. Siyaset bunu başaramazsa, yeni düşmanlar yaratmak üzerine bunu kurgularsa orada siyaset değil, siyasetsizlik vardır. Biz bunun için görev aldık, bunun için seçildik. Halkın acısı büyük, yarası derin. Elbette ki bu direniş kazanana kadar devam eder. Ama Kürt halkı savaş büyüsün diye direnmiyor. Barışı canlı ve diri tutmak için direniyor. Elbette savaş isteyenlere karşı savaşın asla çözüm olmayacağını her fırsatta dile getireceğiz. Kitabımızda geri adım atmak yoktur. Siyasetin bu kadar tıkandığı, çözüm sanatı olması noktasından bu kadar uzaklaşıldığı günlerde tarihi Amed Nevruzu bir kez daha bizim önümüzü açıyor. Bu meydanı dolduran herkes çözümün adresini gösteriyor. Burada toplananların duygusunu düşüncesini herkesin doğru okuması gerekir."

        "ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VAR"

        "Yol haritamız ve çözüm önerilerimiz var. Bunlara kulak verin. Israrla HDP üzerinden akıl almaz bir saldırı politikası yürütmek kimseye kazandırmaz. HDP bu ilkeler üzerinde kurulmuştur. Bir arada durduğumuz zemini yok etmeye çalışmaktadırlar. Bu zemin sadece bizim için kıymetli değildir. HDP dışında hiçbir parti barış sözcüğünü bile ağzına almıyor. 'Daha fazla savaş ve operasyon' diyen partilerden kimseye hayır gelmez. Belki siyaseten önümüze kesmeye çalışıyorlar. Belki parti olarak bizden koparacakları 3-5 oyun kendilerine yarayacağını düşünüyor olabilirler. Bindikleri gemiyi batırdıklarının farkında bile değiller. Halkları, tarihleri, dilleri, kültürleri inkar etmeden nasıl bir arada yaşayacaklarına dair formüller üretmek zorundayız.

        "NEVRUZ'U FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ"

        "Bu Nevruz'u fırsata dönüştürmek istiyoruz. O kadar kıymetli dakikalar ve saatler yaşıyoruz ki. Korkumuz o ki gün gelecek söyleyecek söz bitecek. Sözün bittiği yere gelinsin istemiyoruz. Halkımızın evlatlarının kıyımına asla göz yummayacağız. Demokratik siyaseti aciz bırakmayacağız. Siyasi çözüm için uğraşacağız. Amed Nevruz'u böyle okunsun. Bu güçlü çığlığı iyi okumaları gerekir. Gelin doğruda, hakikatte buluşalım. Halkların özlediği o barışı bir an önce onlara armağan edelim. 'Kürt'ün de, Türk'ün de anası ağlamasın' diyorsak bunun gereğini yapalım. Kalıcı bir barış, adil bir müzakerenin şartlarını hep birlikte oluşturalım."

        ÖNDER: BENİ DARA ÇEKİN, AH ÇEKEN ALÇAKTIR

        HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, İmralı yolunun açılmasını istediklerini belirterek, "Mutabakat kaldığımız ne varsa oradan başlatalım bir hafta içinde ülkemizin çehresini değiştirelim. Bu ülkede bu ciddiyetle yaklaşırlarsa çatışmasızlığın yakalanması bir haftalık iştir. Böyle olmazsa beni Diyarbakır meydanında dara çekin ah çeken alçaktır" dedi.

        HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Nevruz'un da konuştu. Bu bölgenin gerçekliğinden hiçbir şey anlamayanların sürekli kendilerini baskı altına almaya çalıştığını savunan Önder, "Falancayı kınayın, filancayı eleştirin diyorlar. Buradaki anaları tanısalar evlatlarının bir kısmını dağlara bir kısmını mezara bir kısmını meclise gönderdiklerini bilirlerdi. Tahir Elçi şahsında hepsine söz veriyoruz. Bu barışı getireceğiz. Ölümler genç yaşında toprağa girenler boşu boşuna girmediler onlara borcumuzdur bu topraklara barışı özgür eşit bir yaşamı getirmek" dedi.

        "DAHA FAZLA KİRLENMEYELİM"

        Barışın uzak olmadığını anlatan Önder, "Hem ülkemizi hem bölgemizi bir yeryüzü cenneti haline getireceğimiz yöntem nettir, açıktır, onun da yolu demokratik siyaset ve müzakerelerdir. Buradan İmralı Heyeti olarak Sayın Başbakan'a çağrı yapıyorum. Bölgenin gerçekliğini bizim kadar biliyorsunuz. Bunun sürdürülebilir olmadığını biliyorsunuz. Bölge halkının demokratik sabrı daha berhava olmuş değil. Siz de başbakansınız, açın İmralı yolunu sizinle mutabakat kaldığımız ne varsa oradan başlatalım bir hafta içinde ülkemizin çehresini değiştirelim. Bütün arkadaşlarımız ve kurumlarımızla size son derece önemli bir çağrı yapıyoruz. Bütün annelere buradan taahhüt ediyorum. Bu ülkede bu ciddiyetle yaklaşırlarsa çatışmasızlığın yakalanması bir haftalık iştir. Böyle olmazsa beni Diyarbakır meydanında dara çekin ah çeken alçaktır. Bunu Sayın Öcalan'la yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz perspektifle yapıyoruz, annelerin tedirginliği için yapıyoruz. Gelin daha fazla kirlenmeyelim" diye konuştu.

        DENİZ NAKİ'DE YÖRESEL KIYAFETLE NEVRUZ'DA

        Ziraat Türkiye Kupası maçında Bursaspor ile oynadıkları ve 2-0 kazandıkları maçtan sonra yerel bir televizyondaki bir programda "Çocuklar ölmesin, maça gelsin" diye konuşması üzerine Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 12 maç oynamama cezası verilen Amedsporlu Deniz Nakide nevruz kutlamasına katıldı. Boynunda sarı, kırmızı, yeşil fular ve yöresel kıyafetle kutlamalara katılan kolunda özgürlük anlamına gelen ‘Azadi' yazısı bulunan ve aslen Tuncelili olan Deniz Naki ile hayranları fotoğraf çektirebilmek için birbiriyle yarıştı.

        KISA SÜRELİ GERGİNLİK

        Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına katılanlar programın bitimine doğru alandan ayrılırken polis, bazı kişileri taşıdıkları bayrak ve flamalar nedeniyle gözaltına almak istedi. Kontrol noktasında yapılmak istenen gözaltına orada bulunanlar tepki gösterince, kısa süreli bir gerginlik yaşandı ve polis göz yaşartıcı bombayla kalabalığı dağıttı. Bazı kişilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

        OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

        Alanın dışında 5 bin 205 polis görev yapıyor. 5 ayrı kontrol noktası oluşturulurken buralarda üst araması yapılarak insanlar Nevruz alanına alınıyor. 5 bin kişi alan içinde görev yapıyor, 300 kişi de platform ve protokol tribünün olduğu yerde güvenliği sağlıyor. Güvenlik önlemlerinden dolayı alana seyyar satıcılar alınmadı.

        Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda çok sayıda kişinin de piknik yaptığı görüldü.

        Diyarbakır’da bugün kutlanacak Nevruz etkinliği öncesi polis kent genelindeki bir çok noktada olağanüstü güvenlik önlemi aldı. Terörle mücadele, asayiş ve trafik şubelerine bağlı 300 polis, 10 ayrı noktada uygulama yaptı.

        Nevruz etkinliği öncesi Diyarbakır’daki güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Terörle Mücadele, Asayiş ve Trafik Şube müdürlüklerine bağlı 300 polis, kentin 10 ayrı noktasında uygulama yaptı. Güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, şüphe duydukları araçları durdurarak arama yaptı.

        Kent merkezindeki otellerde kalan müşterilerin kimlik bilgileriyle ilgili titiz çalışma yapan polis, yarın kutlanacak Nevruz öncesi geniş önlem aldı. Bu arada polis, karayollarında da araçlarda hassas aramalar yaparken, umuma açık işyeri ve eğlence merkezlerinde de kimlik ve üst araması yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ