Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Sur'da kamulaştırma Danıştay’a taşındı

        Mehmet KAYAHAN/ DİYARBAKIR

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır Sur’da çatışmalar nedeniyle hasar gören ve risk taşıyan 348 parseldeki yapıların yıkılmasını istedi. Sur’da 18 mahallede, Yenişehir’de ise 2 mahalledeki birçok yerle ilgili kamulaştırma kararı alındı.

        Diyarbakır Barosu, Bakanlar Kurulu’nun Sur’da 6642 parselin kamulaştırması kararına karşı yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Danıştay’a dava açtı.

        Baro Başkanvekili Ahmet Özmen, kamulaştırılan parseller arasında tarihi ve kültür mirası niteliğinde ibadethane ile meskenlerin de bulunduğunu söyledi. Diyarbakır Protestan Kilisesi Derneği Başkanı Papaz Ahmet Güvener, “Ben bu kiliseye gözyaşımı, yüreğimi koydum. Kamulaştırılmasına izin vermem” dedi.

        Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Gafur Türkay ise kilisenin kamulaştırma alanında olduğunu belirterek, şu an için bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Meryem Ana Süryani Kilise Papazı Yusuf Akbulut da kendisine halen konuyla ilgili bir bilgi gelmediğini söyledi.

        ‘ZATEN KAMU MALI’

        Diyarbakır Vakıflar İl Müdürü Metin Evsen kamulaştırma kararının yanlış anlaşıldığını belirterek “Kiliselerin kamulaştırma alanında olması yıkılacağı anlamına gelmiyor. Kiliseler zaten kamu malı. Zarar görmüşse sadece onarım yapılacak. Yıkılmayacak” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ